• Big Story

    Μαξίμου σε δίλημμα: Τι εισηγούνται τα δύο «στρατόπεδα» στον Αλέξη Τσίπρα

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    Όλα για την ανάπτυξη είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση ενός δύσκολου Φθινοπώρου κατά το οποίο ουσιαστικά ξεκινά και η τρίτη και ενδεχομένως πιο δύσκολη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συγκαλεί σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με αντικείμενο την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και την περαιτέρω έρευνα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην χώρα. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου συγκαλεί αύριο Παρασκευή διυπουργική επιτροπή που έχει ως στόχο την ένταξη κάποιων μεγάλων έργων στις στρατηγικές επενδύσεις. Συνολικά θα εξεταστούν πέντε μεγάλοι φάκελοι που μεταξύ άλλων αφορούν έργα τουριστικών επενδύσεων, φωτοβολταϊκά κλπ. Στην σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν πέραν του κ. Παπαδημητρίου οι υπουργοί Σπίρτζης, Παππάς, Τσακαλώτος, Φλαμπουράρης, Σταθάκης και Πιτσιόρλας.

    Γενικώς, το ζήτημα της ανάπτυξης τροφοδοτεί αρκετές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης όπου έχουν αναπτυχθεί δύο σχολές. Η μία που διατυπώνεται κυρίως από το οικονομικό επιτελείο πιστεύει θα πρέπει παράλληλα με την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους να πέσει το βάρος της κυβέρνησης στην υπόθεση της ανάπτυξης. Η δεύτερη με την οποία φλερτάρει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις για το χρέος. Το σκεπτικό της άποψης αυτής στηρίζεται αφενός στην παραδοχή ότι μόνο μέσω της ανάπτυξης οι πολίτες μπορούν να δουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους και κατ’ επέκταση στα οικονομικά τους, κάτι που δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό με το χρέος.

    Επίσης, υπάρχει ένας προβληματισμός που συνδέεται με τις αποφάσεις του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο ικανοποιηθεί τελικώς από τις απαιτήσεις του για ελάφρυνση του χρέους και μπει στο πρόγραμμα ενδεχομένως να έχει έναν πιο καθοριστικό ρόλο στο να αξιώσει νέα μέτρα, νέες περικοπές συντάξεων και μετάθεση της εφαρμογής των αντίμετρων. Η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει καταλήξει προσώρας κάπου είναι όμως βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του γνωστού διλήμματος για το κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

    Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ λίγες ημέρες πριν από τις θερινές διακοπές των μελών της κυβέρνησης γίνεται ακριβώς για να αξιοποιηθεί το momentum για την χώρα και ειδικότερα την οικονομία με στόχο να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της προοπτική. Η ανάπτυξη θα αποτελέσει άλλωστε το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα όπως αυτό θα ξεδιπλωθεί και στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

    Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ήδη από τον Απρίλιο του 2015 όταν υπήρξε σχετική εισήγηση από τον Γ. Δραγασάκη σε συνέχεια του προγράμματος που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο που βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλυφθεί ένα δομικό κενό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε συνθήκες σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορεί να προσελκύσει επενδυτικά σχέδια με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ειρήνη Αγαπηδάκη: Τα παιδιά του Τσίπρα απολαμβάνουν ήδη τα καλά της αστικής τάξης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Παιδείας: «Αναχρονισμός» να επιλέγονται οι σημαιοφόροι βάσει επιδόσεων!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω, ακόμα και στην Παιδεία



    ΣΧΟΛΙΑ