• Big Story

    Βούλα Κεχαγιά: Όλο το παρασκήνιο από την Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Τι θα επιδιώξει ο Τσίπρας


    Προς το Συμβούλιο Κορυφής στις 22 και 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει να  λοξοκοιτάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την λύση στο χρέος αν και οι επιτελείς του επιμένουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι όλα να τελειώσουν στο Εurogroup που θα έχει προηγηθεί στις 15 του μήνα.

    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος
    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος

    Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύει πως «πρέπει να βρεθεί μία καθαρή και όχι σπασμένη λύση» με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προϊδεάσει τους ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ πως εάν στο προγραμματισμένο Eurogroup δεν επέλθει η συνολική συμφωνία θα την επιδιώξει ο ίδιος στην Σύνοδο Κορυφής.

    Κατά τις συναντήσεις που είχε με Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως εάν τα πράγματα παραμείνουν θολά ως προς την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους τότε θα προκαλέσει συζήτηση στο συμβούλιο Κορυφής ζητώντας πολιτική λύση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι οι επιλογές πλέον είναι δύο: Η πρώτη συνδέεται με την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότήση, κάτι που σημαίνει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ .

    Κι αυτό διότι από την στιγμή που το Ταμείο θα έχει αποφασίσει την συμμετοχή του θα συντάξει και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους (DSA), όρο που βάζει ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσα στον Ιούνιο» αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

    Η δεύτερη επιλογή 

    Η δεύτερη επιλογή όπως την έχει περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας σχετίζεται με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που αυτομάτως θα πετούσε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα κληθεί να δώσει λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

    Κάτι τέτοιο βεβαίως θα προϋπέθετε  πως πράγματι η ΕΕ θα επιδιώξει να βρει λύση, κάτι που σύμφωνα με το Μαξίμου δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο με βάση τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, δείχνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη.

    Δεν πρέπει να θεωρείται δε τυχαίο πως ο Εμμανουέλ Μακρόν στην πρώτη του τετ α τετ συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα άμεσα και μάλιστα εντός του Ιουνίου. Την στιγμή δηλαδή που οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ελληνικό χρέος θα βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο.

    Ανησυχία

    Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και τονίζουν πως η κατάσταση είναι οριακή ως προς τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ώστε να τρέξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός που θα βγάλει την χώρα από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Κοινώς, λένε «αν δεν  μπούμε μέσα στο καλοκαίρι στο QE πολύ δύσκολα δεν θα μπορέσουμε να βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές ώστε να πετύχουμε την πλήρη  έξοδο τον Αύγουστο του 2018».

    Εκτός, προσθέτουν, εάν ο Μάριο Ντράγκι αποφάσιζε να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση με το ΔΝΤ εκτός, κάτι που τεχνικά θα μπορούσε να συμβεί με λίγη καλή θέληση που ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προς την ελληνική πλευρά. Πρωτίστως διότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διακόψει την ένταξη των ομολόγων στο QE



    ΣΧΟΛΙΑ