• Big Story

    «Κόκκινη γραμμή» για το ΔΝΤ τα εργασιακά – Αγεφύρωτο το χάσμα για τη ΔΕΗ

    Eurogroup


    «Κόκκινη γραμμή» φαίνεται πως είναι για το ΔΝΤ τα εργασιακά ενώ αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Από την άλλη, συγκλήσεις υπήρξαν σε φορολογία και ασφαλιστικό στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ενώ μένουν δυο εβδομάδες για το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν παραλλαγές συμβιβαστικών λύσεων προς την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) για τα εργασιακά και την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος που δεν έγιναν όμως αποδεκτές.

    ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM δεν κάνουν πίσω στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά υποστηρίζοντας πως μέσω των ήδη διενεργούμενων δημοπρασιών ενέργειας η απελευθέρωση της αγοράς εξυπηρετείται.

    Στα εργασιακά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε στις κυβερνητικές θέσεις και δεν δέχθηκε να αποσυνδεθεί το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον κατώτατο μισθό.

    Από την πλευρά του και το ΔΝΤ δεν εισήλθε στη συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επέμεινε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών, ζήτησε επαναφορά του λοκάουτ (του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία), καθώς και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να καθίσταται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργιών.

    Το ίδιο σκηνικό έχουμε σε φορολογία και συντάξεις μιας και οι συναινέσεις δεν ήρθαν χωρίς αντεγκλήσεις. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεδίωξε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από τη μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ διεκδίκησε και αντίμετρα στο σκέλος της φορολογίας ώστε να καλύψει μέρος των απωλειών μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.

    Στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ έθεσε το ζήτημα της περικοπής της προσωπικής διαφοράς εφάπαξ από το 2019, με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς να φέρεται πως συμφώνησαν στην υπό όρους περικοπή, ζητώντας η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει αρχικά για συνταξιούχους με συντάξεις 700 ευρώ και άνω και η περικοπή των υπολοίπων να γίνει σταδιακά και σε βάθος πενταετίας, αρχής γενομένης από το 2019. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση η μέση σύνταξη των 700 ευρώ και άνω θα μειωθεί περίπου κατά 10% ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1.000-1.200 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύνοδος Κορυφής: Oι 27 της Ευρώπης επιλέγουν «επανεκκίνηση» από την Ρώμη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεοδωράκης: Χρειαζόμαστε πολλές μικρές επαναστάσεις για να βγούμε από την κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ