• Big Story

    Κίνηση- ματ από ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: Καταψηφίζουν κάθε διαφωνία Τσίπρα- Καμμμένου

    • NewsRoom


    Σε μια «επιθετική» κίνηση συμφώνησαν να προχωρήσουν τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) προκειμένου να αναδείξουν τις εσωτερικές διαφωνίες των δυο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι υπάρχει διάυλος επικοινωνίας μεταξύ τρων δυο κομμάτων, παράγων που μπορεί να παίξει ρόλο στις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις.

    Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας, που είναι πολύ πιθανό να ανοίγει παράθυρο επανεξέτασης για την αναγνώριση της τουρκικής ένωσης Ξάνθης, διατύπωσαν τη θέση ότι από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζουν διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων.

    Και τα δύο κόμματα κατηγόρησαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες για επικοινωνιακά παιχνίδια και σπέκουλα με στόχο να διατηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος το 3%.

    «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες” ανέφεραν τα στελέχη των δύο κομμάτων και πρόσθεσαν ότι τελειώνει η πρακτική η κυβέρνηση από τη μία να ψηφίζει τις διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί ο κυβερνητικός της εταίρος στηριζόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ΑΝΕΛ να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες των εθνικών θεμάτων. Ή θα υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία ή αλλιώς οι διατάξεις δεν θα περνούν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

    «Το ζήτημα έχει εθνικές προεκτάσεις» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε ότι από εδώ και στο εξής, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει καμία διάταξη αν αυτή δεν την ψηφίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, διότι δεν δέχεται να νομιμοποιήσει αυτή την τραγελαφική κατάσταση. «Αυτή η κυβέρνηση έχει μετρήσει τα 2/3 του βίου της και έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της περίεργης ισορροπίας ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, έχουμε γίνει μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων», είπε ο Κώστας Γκιουλέκας και πρόσθεσε: «Ειδικά για την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λένε οι ΑΝΕΛ ότι δεν θα την ψηφίζουν. Δηλαδή αλά καρτ, στήριξη. Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική και πρακτική, και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα συμφωνούν, η ΝΔ δεν θα ψηφίζει, θα καταψηφίζει. Δεν γίνεται να πατάτε σε δύο βάρκες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

    «Εμείς, ξεκινώντας από σήμερα, σε κάθε διάταξη, τροπολογία και νομοσχέδιο θα καταψηφίζουμε και να σας το πω λαϊκά, «βρείτε τα πρώτα» και μετά φέρτε τα στην αίθουσα και μην μιλάτε για αδιατάρακτη πορεία της κυβέρνησης. Αυτό το άρθρο είναι ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις. Θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Εμείς πάντως επί της αρχής, λέμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε αυτή την πολυφωνία, αυτή την ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης», είπε ο κ. Γκιουλέκας.

    Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι σέβεται ότι τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ιδιαίτερα οι τελευταίες έχουν συμβάλει στην εμπέδωση και στην εμβάθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία των ελευθεριών, και έχουν προωθήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τις αρχές και τις αξίες του νομικού πολιτισμού. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία κρίνεται ότι μια δικαστική απόφαση του εθνικού δικαστηρίου εκδόθηκε κατά παράβαση δικαιώματος. Ό,τι αφορά στο δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας και στις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου μας βρίσκει σύμφωνους», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητη η στάση αυτή για μια παράταξη που αγωνίστηκε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει εφεξής να συνυπολογίσει αυτή τη νέα παράμετρο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Δημοκρατία: Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται χωρίς πολιτική βούληση και με γραφικές φιέστες

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταύρος Θεοδωράκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιγράφουν όλα τα κακά του παλιού πολιτικού συστήματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ψηφίζουν όλα. Όπως επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ