• Big Story

    Κατηγορητήριο 29χρονου: «Ήθελες να σκοτώσεις τον Λ. Παπαδήμο – Απέτυχες λόγω λάθους»


    Να σκοτώσει κι όχι να εκφοβίσει τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ήθελε ο 29χρονος που κατηγορείται για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο εφέτης ειδικός ανακριτής.
     
    Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέζησε οφείλεται –κατά τον δικαστικό λειτουργό- στο λανθασμένο υπολογισμό της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε αλλά και στην έγκαιρη μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο.
     
    Ο νεαρός κατηγορείται ότι εντάχθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 και έκτοτε συμμετέχει ως μέλος στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 
     
    Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατηγορητήριο που καλείται να αντικρούσει ο συλληφθείς το μεσημέρι της Τρίτης, του αποδίδεται επίσης η αποστολή οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.
     
    Ένα λάθος έσωσε τον πρώην πρωθυπουργό
     
    Στις 25 Μαϊου, ένας παγιδευμένος φάκελος εκρήγνυται στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, την ώρα εκείνος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του, στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Μάρνη.
     
    Ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός αλλά το γεγονός ότι τελικά γλίτωσε τα χειρότερα οφείλεται σε ένα λάθος του κατασκευαστή του «τρομοφακέλου».

    Αναφέρεται στο κατηγορητήριο του 29χρονου: «Εχοντας αποφασίσει, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό, προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».
     

    Η σχεδιαζόμενη δολοφονία δεν ολοκληρώθηκε από ένα… λάθος. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο:

    «Από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα από τη θέληση σου (..), η έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».
     
    Ο νεαρός φέρεται από τις αρχές να είναι και ο κατασκευαστής των οκτώ «τρομοδεμάτων» που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου.
     
    Κατηγορείται ότι προμηθεύτηκε και κατείχε εκρηκτικές ύλες, κατασκεύασε τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, στη συνέχεια τους ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.
     
    Από σήμερα, ο 29χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικές κατηγορίες.
     
    Μετά την προθεσμία που έλαβε νωρίς το μεσημέρι από τον εφέτη ειδικό ανακριτή για τα παγιδευμένα δέματα, ο νεαρός οδηγήθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων και ενώπιον του εισαγγελέα για να του απαγγελθούν κατηγορίες για τον οπλισμό και τις πλαστές ταυτότητες που φέρεται να κατείχε κατά τη σύλληψη του.
     

    Εναντίον του ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων:

     

    1.    Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
    2.    Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου. 
    3.    Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων.
    4. Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.
    5. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα.
    6. Διακίνηση ναρκωτικών
     
    Οι τρεις πρώτες κατηγορίες είναι με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου ότι οι πράξεις τελέστηκαν με τρόπο, σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα, με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.
     
    Για αυτή τη δικογραφία ο 29χρονος θα απολογηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης σε τακτικό ανακριτή στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Για τη δικογραφία με τα «τρομοδέματα» θα απολογηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Εφετείο, στον ειδικό για θέματα τρομοκρατίας ανακριτή.
     
    Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί σε νοσοκομείο καθώς όπως υποστήριξε, έχει τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι κατά την επιχείρηση σύλληψης του.
     
    Στον εισαγγελέα, με τον 29χρονο, οδηγήθηκε κι ένας δεύτερος νεαρός που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, κατηγορούμενος για κατοχή κροτίδων σε βαθμό πλημμελήματος.  Θα δικαστεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.



    ΣΧΟΛΙΑ