• Big Story

    Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης Κυριάκος Σρόιτερ Alpha


    «Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση που πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

    Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως η κυβέρνηση έφερε «ένα 4ο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως έλεγε ψέματα, όταν μιλούσε για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

    Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το μείγμα πολιτικής, που σχεδιάζει να παρουσιάσει στους δανειστές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, επιμένοντας στο επιχείρημα «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις».

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να συνοδευτεί με μία αντίστοιχη μεγάλη μείωση της φορολογίας. Όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής, της τάξης του 9%, και να μην ξεκινάει από το 22%, που είναι σήμερα. «Εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ μικρότερος από το 20%, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» εξήγησε.

    Τα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018 δεν τα ζητούσαν οι δανειστές, είναι το κόστος της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση. Μάλιστα,  εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει στη λειτουργία της αγοράς.

    Τα αντίμετρα είναι ο φερετζές ενός σκληρού πακέτου μέτρων

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα αντίμετρα που εμπεριέχονται στη συμφωνία ως «ένα αντίδωρο.., φερετζέ ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται για το 2019 και το 2020».

    «Μπορούμε να συζητάμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συγγνώμη που θυμώνω λίγο, θεωρώ όμως ότι είναι προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης από τον κ. Τσίπρα». Όπως είπε, «μας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. που πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα και φέρνει αντίμετρα που ενδέχεται να μην εφαρμοστούν».

    Αντί για τα αντίμετρα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας πέτυχε με την υπερφορολόγηση ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί δεν επιστρέφει μέρος σήμερα στην κοινωνία;».

    Μάλιστα, πρότεινε μάλιστα να επιστρέψει το 0,5% του ΑΕΠ, μέσω μέτρων όπως:

    – Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
    – Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα
    – Κατάργηση του φόρου στο κρασί
    – Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα. «Εμείς δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα, δεν ψηφίζουμε τίποτα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΝΔ θα σεβαστεί τη συμφωνία, υπογράμμισε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά τα πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια είναι υπερβολικό βάρος για την οικονομία. «Το έχω θέσει εντός και εκτός Ελλάδας και θα συνεχίσω να το θέτω μετ’ επιτάσεως», σημείωσε.

    «Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική των συμβασιούχων στο δημόσιο, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ. Μετά μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, με μείωση των φόρων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση χάρισε πρόστιμα ύψους 38,5 εκατ. ευρώ στην ΣΕΚΑΠ, του κ. Ιβάν Σαββίδη, αλλά και όσα ακολούθησαν με τη συζήτηση στη Βουλή και την συνέντευξη του κ. Σαββίδη στο Protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

    «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό που έκαναν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Έφεραν μια χαριστική τροπολογία για έναν επιχειρηματία, δίχως να τολμούν να πουν ότι πρόκειται για τον κ. Σαββίδη, και του χαρίζουν 38 εκατομμύρια για πρόστιμα από λαθρεμπορία», είπε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε την τροπολογία ως «καραμπινάτη διαπλοκή», ενώ όπως σημείωσε, δεν έχει ξανακούσει κάποιον επιχειρηματία να εκφράζεται με τέτοιον τρόπο για το πολιτικό σύστημα.

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν απειλείται από κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το δικό του καθεστώς νέας διαπλοκής, ενώ ανέφερε ότι είναι αντίθετος με το μοντέλο ενός ξένου επενδυτή που παίρνει μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένα κανάλι κ.ά.

    Δεν θα επιτρέψω μια καινούρια διαπλοκή στην πλάτη του φορολογουμένου, είπε για την «σκανδαλωδώς ευνοϊκή τροπολογία» για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

    Ο ίδιος επέμεινε ότι το γεγονός πως η διάταξη που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ήταν «φωτογραφική» για τον κ. Σαββίδη, αποκαλύφθηκε, μόνο όταν ο ίδιος πήγε στη Βουλή και προκάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ας είχαν τουλάχιστον το θάρρος να πουν ποιον επιχειρηματία αφορά η διάταξη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα εκτός QE. Τι θέλει ο Ντράγκι , τι ζητάει ο Σόιμπλε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιβάν Σαββίδης: «Νίκη του Τσίπρα η συζήτηση για την ΣΕΚΑΠ στην Βουλή»

     



    ΣΧΟΛΙΑ