• Big Story

    Eurogroup: Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση – Το παρασκήνιο της επίσκεψης Λε Μερ


    Το ύψος της δόσης που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ένα από τα ζητήματα που διαπραγματεύεται το Μαξίμου εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

    Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και μία από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι σύμφωνα με πληροφορίες να δοθεί στην χώρα μία γενναία δόση, υψηλότερη των 7 δις ευρώ, ώστε αφού αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΕΚΤ τα υπόλοιπα χρήματα να κατευθυνθούν προς την αγορά.

    Επιπλέον σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και η ελληνική πρόταση για το θέμα του χρέους η οποία θα στηρίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες: Αφενός στην γαλλική πρόταση που κομίζει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και αφετέρου σε αναπτυξιακές δράσεις που θα μειώσουν την απόσταση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ για τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης κι εκ των πραγμάτων για τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Ευρώπη βλέπει την ανάπτυξη στην Ελλάδα μεσοσταθμικά στο 1,3% το Ταμείο επιμένει ότι ως το 2060 η ανάπτυξη δεν μπορεί να υπερβεί το 1%.

    Στην γεφύρωση αυτής της σημαντικής διαφωνίας πατάει όπως φαίνεται η πρόταση Λε Μερ ο οποίος σήμερα συναντάται με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να αποκλείεται συνάντησή του και με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Η γαλλική πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης που θα την συνδέει με τα τοκοχρεολύσια και την αποπληρωμή του χρέους. Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε ευήκοα ώτα στο τελευταίο EuroWorking Group εντούτοις η Γερμανία αντιτάχθηκε.

    Όπως και να έχει η Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ως τώρα με τους δανειστές για την συγκεκριμένη πρόταση και στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας την συναίνεσή της για να προχωρήσει.

    Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επικοινωνία σχεδόν με όλους τους κεντρικούς παίκτες πιέζοντας για μία «καθαρή» λύση στο επικείμενο Eurogroup. Χωρίς να εγκαταλείπει την εναλλακτική του Συμβουλίου Κορυφής μία εβδομάδα αργότερα. Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προϊδεάζει για μία καλύτερη πρόταση για το χρέος- συγκριτικά με εκείνην του Eurogroup της 22ας Μαίου- και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται και περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ενδεχομένως για πρώτη φορά αναφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα.

    Πρακτικά στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει μία λύση η οποία να εξωθεί τόσο το ΔΝΤ όσο και την ΕΚΤ στο να προχωρήσουν σε θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Το Μαξίμου θέλει να πιστεύει ότι τίποτα δεν έχει χαθεί και ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για λύση.

    Απομένει να φανεί…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βόμβα για τις συντάξεις: Σχέδιο κατάργησης πριν τα 62 έτη!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριπλό σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Φόροι ακόμη και άνω του 60%

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Βρούτσης: Τα εργασιακά θα είναι το «Βατερλώ» του Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ