• Big Story

    ΠΟΕ – ΟΤΑ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    • NewsRoom
    ΠΟΕ ΟΤΑ


    Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις πήραν οι εργαζόμενοι στους δήμους, μετά την συνεδρίαση που είχαν την Κυριακή το πρωί. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ απέρριψε κατηγορηματικά με ομόφωνη απόφαση την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

    Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ – ΟΤΑ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαββόπουλος, στο protothema:  «Συνεχίζουμε κανονικά έως της Πέμπτη. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση».

    Αυτό σημαίνει ότι: Οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων αλλά και στους ΧΥΤΑ της χώρας, συνεχίζονται. Μόνο οι ευαίσθητοι χώροι έχουν αποκομιδή απορριμάτων (νοσοκομεία κλπ.).

    Θα υπάρξει στάση εργασίας, αύριο, Δευτέρα, από τις 11:00 έως και το τέλος της πρώτης βάρδιας, παράλληλα με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

    Στις 11:30, έξω από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη του Μεταξουργείου, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή αλλά και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Την Πέμπτη, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία της στις 10:30, προκειμένου να γίνει εκ νέου πορεία προς την Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

    Την Δευτέρα, επίσης, θα είναι η σειρά εκείνων να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον Πάνο Σκουρλέτη, που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

    Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση που έκανε ο κ. Σκουρλέτης, η οποία και απορρίφθηκε, ήταν η σύναψη νέων συμβάσεων για 6.100 συμβασιούχους, για όσους μήνες χρειαστεί, μέχρι να ανακοινωθούν οι προσωρινοί πίνακες του διαγωνισμού του ΑΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.

    Πάντως, η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις.

    Αφού έλαβε τις δεσμεύσεις για μόνιμες θέσεις εργασίας, πήρε την απόφαση αυτή και αυτό σημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα βγει στους δρόμους για αποκομιδή σκουπιδιών.

    Το χρονικό της συνάντησης με τον υπουργό, η συνεδρίαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και οι αντιδράσεις

    Στις 11 το πρωί της Κυριακής είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει το εκτελεστικό όργανο της ΠΟΕ – ΟΤΑ για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ή όχι, στους δήμους. Η συνεδρίαση λαμβάνει μέρος μία ημέρα μόλις μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, που παρουσίασε στους εκπροσώπους την νομοθετική ρύθμιση που θέλει να περάσει η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «θα κάνουμε όσες συναντήσεις χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα».

    Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όμως, οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ρύθμιση αυτή: «Η νομοθετική ρύθμιση απέχει από αυτά που λέμε εμείς, στέλνει 10.000 εργαζόμενους στο σπίτι».

    «Σήμερα θα λάβουμε την απόφασή μας. Καταλαβαίνουμε πλήρως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια».

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο κ Σκουρλέτης, παρουσίασε σε ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΚΕΔΕ την διάταξη που θα κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή.

    Ωστόσο και εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ έχουν επιφυλάξεις, με τον πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, να σημειώνει ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΕΕΛΠΝΟ…

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει μεταξύ άλλων:

    • Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

    • Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    • Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    • Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Σκουρλέτης παρουσίασε στους συμβασιούχους την νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα σκουπίδια – Οι κίνδυνοι για την υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η πρόταση του Μπουτάρη για τα σκουπίδια



    ΣΧΟΛΙΑ