• Big Story

    Αρτέμης Σώρρας: Ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απάτη σε βάρος Δημοσίου-Τραπεζών

    Σώρρας

    Αρτέμης Σώρρας


    Ως ιδρυτής και αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των Τραπεζών διώκεται πλέον ο Αρτέμης Σώρρας, με τις δικαστικές αρχές να εκδίδουν σε βάρος του και δεύτερο ένταλμα σύλληψης.

    Ο εδώ και δύο εβδομάδες καταζητούμενος «εθνοσωτήρας» βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες -ακόμα βαρύτερες – κατηγορίες που τον φέρνουν αντιμέτωπο ακόμα και με την ποινή των ισοβίων.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση για τον Πατρινό και τις δραστηριότητες της ΜΚΟ «Ελλήνων Συνέλευσις» και βάσει του αποδεικτικού υλικού κατέληξε στην κρίση ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση που παράλληλα είναι και πολιτικός φορέας, δρα ως εγκληματική οργάνωση, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Αρτέμη Σώρρα και τη συμμετοχή στενών συνεργατών του.

    Έτσι, αργά χθες το μεσημέρι, η διενεργούσα την έρευνα εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Σώρρα και 7 στελεχών της «Ελλήνων Συνέλευσις» για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τέσσερις πλημμεληματικές. Παράλληλα, με αίτημα της Εισαγγελίας και τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή που αναλαμβάνει την περαιτέρω έρευνα, εκδόθηκε σήμερα νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του άφαντου Σώρρα.

    Αρτέμης Σώρρας
    Αρτέμης Σώρρας

    Βαριές κατηγορίες για τον Σώρρα

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και των συνεργατών του είναι για 4 κακουργήματα:

    1. Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
    2. Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
    3. Απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και Τραπεζών με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
    4. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Και για 5 πλημμελήματα (κατά περίπτωση σε βάρος των 8 κατηγορουμένων):

    1. Διασπορά ψευδών ειδήσεων.
    2. Πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων.
    3. Ψευδής καταμήνυση.
    4. Ηθική αυτουργία σε ψευδή καταμήνυση.
    5. Ψευδορκία μάρτυρα.

    Οι νέες κατηγορίες που πλέον αντιμετωπίζει ο Αρτέμης Σώρρας είναι ακόμα βαρύτερες από αυτή της υπεξαίρεσης για την οποία πρωτόδικα καταδικάστηκε, χωρίς αναστολή, σε κάθειρξη 8 ετών από το Τριμελές Εφετείο της Πάτρας, με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να καταζητείται από τις αρχές για να οδηγηθεί στη φυλακή. Κι αυτό διότι, η υπεξαίρεση αφορούσε σε μία προσωπική του αντιδικία για οικονομικές διαφορές με παλιούς συνεργάτες του.

    Αλλά τα νέα αδικήματα αφορούν στη δράση που φέρεται να έχει ως αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης, με τα μέλη της να «προσηλυτίζουν» φορολογουμένους, ασφαλισμένους και δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα και με ψεύτικους ισχυρισμούς για κατοχή μίας αστρονομικής περιουσίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τους εξαπατούν πείθοντάς τους ότι εκείνοι μπορούν να «διαγράψουν» τα δικά τους χρέη. Αποτέλεσμα, να τους αποτρέπουν να καταβάλουν τις οφειλές τους, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο και τις τράπεζες.

    Δηλαδή, στο δια ταύτα του εισαγγελικού πορίσματος περιγράφονται πρακτικές από τις οποίες δεν προέκυψε ότι ο Σώρρας είναι ένας κροίσος και ο μεγάλος ευεργέτης των καταχρεωμένων Ελλήνων. Αντίθετα, τον αναδεικνύει σε έναν επιτήδειο που «βουλιάζει» ακόμα περισσότερο το καράβι που διατείνεται ότι θέλει να βγάλει σε απάνεμα λιμάνια, έναν άφραγκο «μεγιστάνα» και διευθύνοντα μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να δρα κάτω από το μανδύα ενός πολιτικού σχηματισμού για να «μαγνητίζει» και να εξαπατά απελπισμένους πολίτες. Επιπλέον, φέρεται πλέον ότι ξεπλένει μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

    Αρτέμης Σώρρας
    Αρτέμης Σώρρας

    Το σκεπτικό του δεύτερου εντάλματος σύλληψης για τον Σώρρα

    Η εισαγγελέας έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για δύο λόγους:

    • Λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων που αντιμετωπίζει.
    • Λόγω της στάσης του μετά την καταδίκη στην Πάτρα. Παραμένει φυγόποινος και συνεχίζει να κρύβεται από τις αρχές που τον ψάχνουν. Για την εισαγγελέα, αυτή η επιλογή του τον καθιστά ύποπτο φυγής και σε αυτή την υπόθεση.

    Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι η στάση που επέλεξε ο Σώρρας αποδεικνύεται αυτοκαταστροφική. Όπως λένε «επέλεξε να παραμείνει φυγόποινος για μία καταδίκη μόλις 8 ετών. Αυτό, από τη μία δεν του δίνει πολλές ελπίδες να γίνει δεκτή η αίτηση του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του, από την άλλη, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση στη νέα και πολύ σοβαρότερη εκκρεμότητά του με τη Δικαιοσύνη».

    Το εισαγγελικό πόρισμα: «Εγκληματική οργάνωση η Ελλήνων Συνέλευσις»

    Μετά από δίμηνη προκαταρκτική εξέταση, δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις και αποδεικτικά έγγραφα από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, η εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου κατέληξε στο πόρισμά της ότι προέκυψαν ενδείξεις ότι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση του κ. Σώρρα, η «Ελλήνων Συνέλευσις» δρα με τις πρακτικές μιας εγκληματικής οργάνωσης, έχοντας αρχηγό, συγκεκριμένη δομή και ρόλους για τα μέλη της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της απάτης, τετελεσμένης και σε απόπειρα, συνίσταται στο ότι: «Η εγκληματική οργάνωση έπειθε τους πολίτες να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στο Δημόσιο και σε Τράπεζες με αποτέλεσμα να υποστούν βλάβη. Ενδεικτικά από την μη καταβολή οφειλών μόλις 115 οπαδών του Σώρρα – οφειλετών προς το ΙΚΑ το ποσό που “χάθηκε” ανέρχεται στα 4 εκ. 700 χιλ. ευρώ».

    Σε πανελλαδικό επίπεδο τα χρέη εκτιμάται ότι είναι ανυπολόγιστα καθώς μόνο τα μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» είναι 12.000 ενώ είναι αόριστος ο αριθμός των υποστηρικτών.

    Από τα στοιχεία της ίδιας της οργάνωσης έχουν σταλεί 5 χιλιάδες εξώδικα σε δημόσιες αρχές.

    Σώρρας

    «Συλλεκτική αξία τα ομόλογα Σώρρα»

    Καταπέλτης είναι η εισαγγελέας για τα ομόλογα Σώρρα των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχουν μόνο συλλεκτική αξία, λέει το εισαγγελικό πόρισμα.

    «Οι μετοχές-ομόλογα δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα όπλα αλλά προϊόν απάτης και χρησιμοποιούνται παράνομα ονόματα αξιωματούχων του Υπ.Οικονομικών. Ο Αρτέμης Σώρρας είνε απευθυνθεί σε μία ΔΟΥ και είχε ζητήσει να του πουν τι φόρος του αναλογούσε εάν προχωρούσε σε δωρεά 2 μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής για τις οποίες ο ίδιος υποστήριζε ότι άξιζαν 2 δις ευρώ. Του απάντησαν ότι ο αναλογούντας φορος ήταν 13,5 εκ ευρώ».

    Αυτό το έγγραφο χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων για να εξαπατήσει τους πολίτες.
    Για τις μετοχές της Ανατολής το εισαγγελικό πόρισμα κάνει μία ιστορική αναδρομή.

    «Η Τράπεζα της Ανατολής είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα αρχές του 20ου αιώνα. Οι μετοχές αυτές έχουν σήμερα μηδενική πραγματική αξία και έχουν μόνο συλλεκτική αξία καθώς πωλούνται στο διαδίκτυο προς 75 ευρώ η μία. Όταν έγινε η μεταβίβαση της Τράπεζας Ανατολής ακυρώθηκαν όλες οι μετοχές και οι παλαιοί νόμιμοι δικαιούχοι των μετοχών είχαν απαιτήσει ως αποζημίωση για κάθε μετοχή 200 κατοχικές δραχμές. Αργότερα, με το νόμο 18/1944 η νέα δραχμή ορίστηκε ότι ισοδυναμεί με 50 δισεκ της κατοχικής δραχμής».

    Για τις εισφορές των μελών, αναφέρεται στο πόρισμα ότι κάθε μέλος της οργάνωσης καταβάλει 5 ευρώ και 10 ευρώ δίνει για την εγγραφή του κάθε νέο μέλος. Κατά την εισαγγελέα αυτό καταδεικνύει την εξαπάτηση των μελών της Οργάνωσης και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε ο 1ος ειδικός ανακριτής.

    Ο Σώρρας, που παραμένει άφαντος και οι αρχές αναζητούν κάθε στίγμα που μπορεί να οδηγήσει στα ίχνη του, δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος, αν και την περίοδο της κλήσης του δεν είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Πάτρας και δεν ήταν καταζητούμενος. Εμφανίστηκε μόνο δικηγόρος του που πήρε δυο φορές προθεσμία για να προετοιμάσει το έγγραφο υπόμνημα, το οποίο τελικά κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή.

    Ανάμεσα στους 7 κατηγορούμενους συνεργάτες του Σώρρα βρίσκονται και δύο πρόσωπα, ελληνικής μεν καταγωγής, οι οποίοι ωστόσο ζουν μόνιμα στον Καναδά και δεν εμφανίστηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο πλάισιο της εισαγγελικής έρευνας ούτε μέσω συνηγόρου.

    Η προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών άρχισε στα τέλη του περασμένου Γενάρη, μετά το φάκελο που διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης με δημοσιεύματα για τις προτροπές του Σώρρα και των συνεργατών του και τα εξώδικα των πολιτών σε εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία για εξόφληση των οφειλών τους από τα ομόλογα του “δισεκατομμυριούχου”. Παράλληλα διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, ο οποίος υποστήριζε ότι η ΜΚΟ «Ελλήνων Συνέλευσις» δρα ως εγκληματική οργάνωση και έκανε λόγο «για ένα φαινόμενο κραυγαλέας εξαπάτησης των πολιτών καθώς αποτελεί την πρώτη παγκόσμια απόπειρα απάτης, κατά την οποία γίνεται κοινοποίηση πλαστού χρεογράφου (του χρεογράφου Σώρρα) σε όλες τις δικαστικές, ελεγκτικές και τραπεζικές αρχές της χώρας».

    Στην έρευνα της κα Αυλίδου συμπεριελήφθησαν πολλές δικογραφίες, κυρίως από εισαγγελίες της Πελοποννήσου, με τα εξώδικα που είχαν προσκομίσει σε εκείνες της περιοχές εκατοντάδες πολίτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαία εξέλιξη: Nέα δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενη ευθύνη πρώην πρωθυπουργού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος Αρείου Πάγου: Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η αντικατάσταση ή όχι της Ελένης Ράικου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εάν δεν κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση δεν μας σώζει τίποτα



    ΣΧΟΛΙΑ