• Big Story

    Απολογία Γ. Διώτη: «Δεν έλεγξα τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκαρντ, γιατί…»

    Γιάννης Διώτης

    Γιάννης Διώτης


    Την επιλογή του να μην αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ και να μην ελέγξει, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, υπερασπίστηκε ο Γιάννης Διώτης. «Η λίστα ήταν κλεμμένη από ελβετική τράπεζα και κάποιος την παζάρευε για να την πουλήσει», υποστήριξε στην απολογία του, επιμένοντας ότι τα στοιχεία ήταν παρανόμως αποκτηθέντα, συνεπώς δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς διερεύνηση.

    Από το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην εισαγγελέας απολογήθηκε για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία που αφορά στους χειρισμούς του όταν παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ με τους καταθέτες της HSBC στην Ελβετία.

    «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη», είπε ο κ. Διώτης ιδιαίτερα φορτισμένος και ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν από την κακουργηματική κατηγορία: «Εάν είχα την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσα. Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος! Σας ζητώ να με απαλλάξετε.»

    «Άλλες χώρες κατέστρεψαν αυτή τη λίστα»

    Από την πρώτη στιγμή αλλά και στην κατάθεσή του ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Διώτης υποστήριξε ότι ως παλιός εισαγγελέας δεν θα μπορούσε να κάνει χρήση ενός υλικού που είχε αποκτηθεί με παράνομα μέσα.

    Απολογούμενος, επικαλέστηκε στοιχεία που, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι το ίδιο ηλεκτρονικό αρχείο του Φαλτσιανί δεν το εκμεταλλεύτηκαν κι άλλες χώρες που το είχαν παραλάβει:

    «Και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας».

    Ο κ. Διώτης μίλησε με πικρία για τα όσα ακολούθησαν της αποκάλυψης της ύπαρξης του περίφημου ηλεκτρονικού αρχείου με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας:

    «Έλεγαν ότι αν το Δημόσιο αξιοποιούσε τη λίστα Λαγκάρντ θα εισέπραττε 80-100 δις ευρώ. Με παρέδωσαν βορά στα ΜΜΕ. Αυτό αποτελεί μία εξήγηση γιατί οδηγήθηκαν τα πράγματα εδώ και γιατί οι δικαστές που με παρέπεμψαν δεν είχαν το σθένος να αντισταθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα που ακούστηκαν. Είμαι περήφανος διότι ζω με τη σύνταξη μου και την έντιμη πενία μου.»

    «Γιατί κατέστρεψα το CD»

    Το σβησμένο στικάκι που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το πρωτότυπο του ηλεκτρονικού αρχείου που είχε παραλάβει η Ελλάδα, ήταν στο επίκεντρο των δεκάδων ερωτήσεων που δέχθηκε ο πρώην εισαγγελέας από τους παλιούς του συναδέλφους.

    Πρόεδρος: Γιατί παίρνετε το cd, το αντιγράφετε, το καταστρέφετε και δίνετε το αντίγραφο μετά στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο;

    Γ. Διώτης: Όταν πήρα το cd, έβγαλα ένα αντίγραφο ασφαλείας και το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Έβγαλα και κάποιες εκτυπώσεις που μου ζήτησε. Και το κατέστρεψα το αντίγραφο, να το κρατήσω να το κάνω τι;

    Πρόεδρος: Εισαγγελέας ήσασταν, δεν είχατε την περιέργεια, τι στο καλό είναι αυτό το cd;

    Γ. Διώτης: Ενημέρωσα τον κ. Βενιζέλο.

    Πρόεδρος: Μα ολόκληρος γραμματέας του ΣΔΟΕ… μόνο δύο μέρες το κρατήσατε…

    Γ. Διώτης: Είχα άλλη έρευνα που υπερκάλυπτε και τη λίστα Λαγκάρντ (…)Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δεν είναι καν προανακριτικός υπάλληλος. Δεν ήμουν εισαγγελέας τότε.

    Πρόεδρος: Ο γραμματέας του ΣΔΟΕ είναι υπάλληλος της κυβέρνησης;

    Γ. Διώτης: Ναι.

    Πρόεδρος: Και φύγατε εσείς από εισαγγελέας για να γίνετε υπάλληλος της κυβέρνησης; Αν δηλαδή σας έλεγε η κυβέρνηση να μην την χρησιμοποιήσετε τη λίστα, δεν θα την χρησιμοποιούσατε;

    Γ. Διώτης: Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήθελε να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Ελβετία..

    Εισαγγελέας: Γιατί να το πάρετε το cd εξαρχής; Αυτή η απορία δεν μου έχει λυθεί! Τι σας εμπόδιζε, βλέποντας ονόματα με υψηλές καταθέσεις να ελεγχθούν;

    Γ. Διώτης: Ελάτε και φωνάξτε οποιονδήποτε για έλεγχο. Θα σας πει δεν έχω καταθέσεις στην Ελβετία… Στο τέλος θα κατηγορηθώ γιατί δεν ήλεγξα όλους τους Έλληνες… Μου λέτε δηλαδή να ψάξω μια λίστα κάποιου που την έκλεψε από μία ελβετική τράπεζα και την παζάρευε και την πουλούσε για ποιον λόγο; Υπάρχουν νόμιμοι τρόποι…Μου λέτε γιατί σε τρεις ημέρες δεν γκρέμισα τον ναό του Σολωμόντα και να τον ξαναχτίσω…

    Εισαγγελέας : Με τι κριτήριο δίνονταν οι εντολές για έλεγχο;

    Γ. Διώτης: Με βάση καταγγελίες ή με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες ομάδες, όπως οι γιατροί του Κολωνακίου.

    Εισαγγελέας : Δεν θα μπορούσαν τα πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ να ενταχθούν σε κάποια κριτήρια επαγγελματικά;

    Γ. Διώτης: Το έκανα με μεγάλη έρευνα.

    Η δίκη συνεχίζεται στις 6 Οκτωβρίου, οπότε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να προτείνει στους δικαστές για την αθώωση ή την ενοχή του κ. Διώτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης – Λαγκάρντ: Τι συζήτησαν οι δυο τους πίσω από τις κλειστές πόρτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deal για έως και 8 νεότευκτα kamsarmaxes αναζητά ο Θ. Βενιάμης

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Beat: Είναι ελληνική εταιρεία;



    ΣΧΟΛΙΑ