• Big Story

    Αλέξης Τσίπρας: Σε ποιες υποσχέσεις ποντάρει για να γεμίσει το «μικρό του καλάθι» στη ΔΕΘ


    To καλάθι της κυβέρνησης για την ΔΕΘ θα είναι μικρό. Η τρίτη αξιολόγηση είναι προ των πυλών, ο Σόιμπλε κόβει τις συζητήσεις για το χρέος και η έλευση του ΕΝΦΙΑ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση πανηγυρισμούς.

    Ως εκ τούτου το πρωθυπουργικό επιτελείο θα ποντάρει περισσότερο στο να δώσει στίγμα ανάκαμψης της χώρας εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά στο να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μιλήσει για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να τονίσει πως το α’ εξάμηνο του 2017 υπήρξαν πάνω από 1 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι επενδυτικές πρωτοβουλίες διπλασιάστηκαν ως στοιχείο σταθεροποίησης της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του σημειώματα για τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να γυρίσει η ελληνική οικονομία σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Και ένα από αυτό είναι η λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2018 έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις και οι δυνάμεις της παραγωγής.

    Συγχρόνως θα δώσει έμφαση στα ποσοστά της ανεργίας για να επισημάνει ότι όταν παρέλαβε η κυβέρνησή του βρισκόταν στο 27,5% και τώρα στο 21,5% με προοπτική μέσα στο 2018 να πέσει κάτω από το 20%.

    Το Μαξίμου γνωρίζει ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από «μεγάλα λόγια» και ανεδαφικές υποσχέσεις. Εκ των πραγμάτων ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει να δεσμευτεί για πράγματα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία να υλοποιήσει και κυρίως να αποφύγει να μιλήσει για θέματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον του. Ξέροντας καλά ότι το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας θα αναλύσει κάθε του λέξη για να αποδομήσει τόσο την πρωθυπουργική ομιλία όσο και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ ενώπιον των παραγωγικών φορέων.

    Επομένως το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην μιλήσει στην ΔΕΘ για πράγματα που λίγες ημέρες αργότερα θα μπορούν να ακυρωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντίστοιχη εμφάνισή του στην Θεσσαλονίκη. Κι αυτό ξέροντας πως το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση είναι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ