• Big Story

    Αλέξης Τσίπρας: Έχει δυο μήνες καιρό

    Βούλα Κεχαγιά

    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος


    Στην βουλή και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση με το Μαξίμου να εμφανίζεται αποφασισμένο να επεκτείνει την σημερινή συζήτηση και σε άλλα θέματα.

    Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι με την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας θα θίξει και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτό του Noor 1, θεωρώντας ότι η «εμπλοκή» του υπουργού Εθνικής Άμυνας και οι τηλεφωνικές του συνομιλίες με ισοβίτη δεν μπορούν να καλύψουν την ουσία της σκοτεινής υπόθεσης.

    Το Μαξίμου βεβαίως θεωρεί ότι  η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομία δεν ζημιώνουν την κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν κυβερνητικά στελέχη, αποτυπώνεται «στην ένταση με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική» για το σύνολο των θεμάτων της καθημερινότητας.

    Τα μηνύματα των αγορών

    Στην κυβέρνηση προσπερνούν τις αποθαρρυντικές σε γενικές γραμμές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του Κλάους Ρέγκλινγκ οι οποίοι ουσιαστικά προειδοποιούν πως μόνο εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων θα ξεπεράσει τον κίνδυνο να μπει σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

    Αντιθέτως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά (Moodys, πορεία ελληνικών ομολόγων, επενδυτικό ενδιαφέρον).

    Όλα μάλιστα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο περιμένει την κατάλληλη στιγμή για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα θα έχει εξασφαλίσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει πληροφορίες που την εμφανίζουν να εξετάζει την πιθανότητα να «ρολάρει» το ομόλογο που λήγει μέσα στον Ιούλιο και είχε εκδοθεί επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Κάτι που θα συνιστούσε μία έμμεση έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος.

    Δυο μήνες

    Επί της ουσίας το Μαξίμου έχει μπροστά του δύο μήνες για να ανακτήσει δυνάμεις και να προετοιμάσει το έδαφος για την τρίτη αξιολόγηση η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν εμπεριέχει μεν δημοσιονομικά μέτρα, ωστόσο περιλαμβάνει 113 προαπαιτούμενα και μάλιστα συγκεκριμένος αριθμός εξ αυτών θα πρέπει να υλοποιείται ανά μήνα.

    Το «αγκάθι» της τρίτης αξιολόγησης είναι κατά κοινή ομολογία οι αποκρατικοποιήσεις όπως και η λειτουργία του Ταμείου Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει «γενναίες αποφάσεις».

    Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα μπαίνει και το θέμα των επενδύσεων με τον  πρωθυπουργό να αναλαμβάνει επικεφαλής κυβερνητικής Task Force για τις επενδύσεις που θα συγκροτούν οι υπουργοί που συμμετέχουν στο υπουργείο Οικονομίας, Μεταφορών και Υποδομών αλλά και Επικρατείας.

    Υπό αυτήν την έννοια κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών έργων ξεκινώντας από το «Ελληνικό».



    ΣΧΟΛΙΑ