• Big Story

    Δεν βάζει μυαλό ο Τσίπρας: «Απειλεί» ξανά με το Συμβούλιο Κορυφής εάν αποτύχει στο Eurogroup

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Αν όχι στις 15 Ιουνίου, τότε στις 22 του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής θα βρεθεί λύση για το χρέος επιμένει η κυβέρνηση, προοπτική που συζητήθηκε διεξοδικά στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

    Η κυβέρνηση απέφυγε σκοπίμως να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις Σόιμπλε που εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο Eurogroup και προτίμησε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού να αφήνει στελέχη της επισημαίνουν ότι έχει γίνει τέτοια προεργασία που καθιστούν πολύ πιθανή μία θετική εξέλιξη την Πέμπτη.

    Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις που εμφανίζουν την Αθήνα να έχει αυτοεγκλωβιστεί στην υπόθεση του χρέους τονίζοντας ότι το τάιμινγκ είναι το σωστό διότι χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται η έξοδος της χώρας στις αγορές. «Κάναμε άριστα στον βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς και τις θυσίες όχι για να κρατηθεί στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε όσα ακούγονται για μετάθεση της λύσης για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές λέγοντας πως «τίποτα δεν εγγυάται ότι τότε οι συνθήκες θα είναι καλύτερες».

    Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε ανάλυση για το τι θα έκανε το ελληνικό δημόσιο χρέος να θεωρείται βιώσιμο και τονίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας έχουν ενημερωθεί για την πιθανότητα η συζήτηση να μεταφερθεί το συμβούλιο Κορυφής. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μιλώντας ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου ότι το timing είναι το καλύτερο στα τελευταία 7 έτη μνημονίων γιατί πλέον όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και γιατί η Ελλάδα έχει πλέον ισχυρές συμμαχίες τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει για να μην χαθεί άλλος χρόνος «καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος».

    Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή τις τελευταίες ημέρες αναζητείται εκείνος ο μηχανισμός που θα λειτουργεί αυτόματα συνδυαστικά για το χρέος και την ανάπτυξη με στόχο «να είναι αρεστός στην ΕΚΤ και ανεκτός στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

    Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό ότι πρόκειται για μία λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισιόδοξος ο Σόιμπλε: Θα έχουμε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citigroup: Ναι στη δόση, όχι στο χρέος και στο QE από το Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλαλούμ με τον Τσίπρα – Άλλα είπε στον Λε Μερ, άλλα στον Τουσκ



    ΣΧΟΛΙΑ