• Big Story

    Αυτός ο Αύγουστος θα έχει ειδήσεις! Τι ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ


    Μήνας καθοριστικών αποφάσεων για τα κόμματα και τα στελέχη τους αναμένεται να είναι ο Αύγουστος, καθώς επί της ουσίας με το κλείσιμο της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται και ένας πολιτικός κύκλος στην χώρα που είχε ως αφετηρία του τον Σεπτέμβριο του 2015.

    Το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να αποκτήσει νέο κοινωνικό αφήγημα γνωρίζοντας ότι επί της ουσίας καλείται να αναμετρηθεί με τον χρόνο αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι να κάνει στο διάστημα που απομένει έως τον Ιούνιο του 2018 όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις –πρωτίστως μεταρρυθμίσεις- που θα πείσουν τους δανειστές ότι η χώρα μπορεί να βγει με ασφάλεια από την επιτροπεία. Επομένως, «από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα θα είμαστε σε μία διαρκή αξιολόγηση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που εστιάζουν στον στόχο της εξόδου από το πρόγραμμα τις στοχεύσεις του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν αυτό επιτευχθεί και με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα τότε μόνο η κυβέρνηση θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο του ελληνικού λαού το 2019», εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες.

    Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση κατανοεί ότι και η ίδια οφείλει να αποκτήσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα που να μην στηρίζεται στις κυβερνητικές αστοχίες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα στα όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015. Ήδη μερίδα στελεχών της ΝΔ θεωρεί ότι η Πειραιώς αρκετά ασχολήθηκε με το θέμα Βαρουφάκη αλλά πλέον θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση για την «επόμενη ημέρα».

    Η ΝΔ λοιπόν καλείται να αναδιαμορφώσει το πολιτικό της σχέδιο και να παρουσιάσει τις προτάσεις της για όλα τα θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο της οικονομίας σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την χώρα στην σταθερότητα και την ασφάλεια. Η παρέμβαση για παράδειγμα σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποσκοπεί στο να δείξει πως υπάρχει καλύτερη πρόταση για την λειτουργία των πανεπιστημίων. Μία πρόταση στηριγμένη στο Νόμο Διαμαντοπούλου plus όπως αναφέρουν συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ.

    Την ίδια ώρα το στίγμα της επιχειρεί να βρει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που δρομολογεί την ενοποίηση των πολιτικών φορέων που την συγκροτούν ξεκινώντας από την εκλογή ηγεσίας από την βάση. Όμως τα οργανωτικά δεν φαίνεται να είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Φώφη Γεννηματά και τους συνεργάτες της, Το κύριο θέμα που απασχολεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά κόμματα που συμπορεύονται μαζί του είναι ένας διακριτός πολιτικός λόγος που δεν θα ταυτίζεται με εκείνον της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε επίσης θα ευλογεί τις κυβερνητικές επιλογές. Επίσης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει ότι δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα τού να τής «χαϊδεύει τα αυτιά» η ΝΔ με προοπτική μία μελλοντική μετεκλογική συμμαχία.

    Όλα αυτά προβληματίζουν όπως φαίνεται και σημερινά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα «Εστία» με πρωτοσέλιδό της προαναγγέλλει την δημιουργία κόμματος Βενιζέλου, είδηση που δεν επιβεβαιώνει πάντως η βενιζελική πλευρά. Όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συζητούσε υπό προύποθέσεις την συμπόρευσή του με το εγχείρημα των Διαμαντοπούλου και Φλωρίδη εφόσον και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έλεγε «ναι» σε μία κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στ. Θεοδωράκης έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει ως προς τις αποφάσεις του περί τα τέλη Αυγούστου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα Δημοκρατία: Ο Ν. Βούτσης με τη στάση του διευκολύνει ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κικίλιας: Η σιωπή του κ. Τσίπρα γίνεται ακόμη πιο ένοχη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος εναντίον Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες: «Καλύτερα να μην είχαμε κάνει τίποτα»



    ΣΧΟΛΙΑ