• Big Story

    Στο κυνήγι των καταθέσεων βγαίνουν οι τράπεζες

    τράπεζες


    Στο …κυνήγι των καταθέσεων έχουν βγει οι τράπεζες και έχουν δώσει σαφείς εντολές στα καταστήματα να προσελκύσουν νέους καταθέτες και παράλληλα να διατηρήσουν τους υπάρχοντες καταθετικούς λογαριασμούς.

    Τα περιθώρια για το δίκτυο είναι ασφυκτικά, καθώς οι στόχοι είναι υψηλοί και πρέπει να πιαστούν άμεσα. Ο λόγος προφανής. Οι τράπεζες περιμένουν σημαντική μείωση στα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεων καθώς στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη –από τις τρεις δόσεις- του φόρου εισοδήματος.

    Ωστόσο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι η προσέλκυση καταθέσεων σήμερα. Και στην κυριολεξία το δίκτυο των τραπεζών καλείται να επιτύχει έναν στόχο χωρίς να έχει στη διάθεση τους κάποιο «δέλεαρ» για τους υπάρχοντες ή τους εν δυνάμει νέους καταθέτες.

    Και αυτό επειδή τα επιτόκια βρίσκονται βυθισμένα σε χαμηλά επίπεδα και σπάνια ξεπερνούν το 1%.

    Έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια με capital controls, οι πολίτες που έχουν ακόμα κάποια ευρώ αποθησαυρισμένα σε στρώματα και θυρίδες, δύσκολα παίρνουν την απόφαση να τα επιστρέψουν στα τραπεζικά γκισέ. Εξάλλου το επιτόκιο που θα λάβουν θα είναι χαμηλότερο του 1%. Στην περίπτωση αυτή όταν η κατάθεση αφορά «νέο» χρήμα είναι ότι ο καταθέτης μπορεί να «σηκώσει» το σύνολο του ποσού χωρίς τον περιορισμό των capital controls.

    Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι πελάτες των τραπεζών, που αποφασίσουν να καταθέσουν εκ νέου τα χρήματα τους στην τράπεζα, ή να φέρουν χρήματα από το εξωτερικό, το επιτόκιο που θα λάβουν δεν ξεπερνά, ακόμα και για ποσά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ το 1%.

    Την ίδια ώρα έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στο δίκτυο, καθώς οι καταθέτες που έχουν ήδη λογαριασμούς μεταφέρουν τα χρήματα τους από τράπεζα σε τράπεζα για να πάρουν απόδοση μεγαλύτερη κατά 0,1% με 0,15% στην καλύτερη περίπτωση. Στις περιπτώσεις αυτές το μέγιστο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,50% και μάλιστα για ποσά μεγαλύτερα από τις 30.000 ευρώ.

    Τέλος υπάρχουν και οι καταθέτες που ανανεώνουν την προθεσμιακή τους κατάθεση στην ίδια τράπεζα. Τα επιτόκια των προθεσμιακών μετά βίας ξεπερνούν σήμερα το 0,3% με 0,35%. Στις περιπτώσεις αυτές οι καταθέτες κάνουν «παζάρι» με την τράπεζα και με την απειλή ότι θα μεταφέρουν την κατάθεση τους σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα «τσιμπάνε» μία καλύτερη απόδοση, που όμως δεν ξεπερνά το 0,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βενετία Κοντογούρη: Το νέο πρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς και η δωρεά του 1 εκατ δολ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Μειώσεις προσωπικού… χωρίς εθελούσιες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – Πόσο μειώθηκαν τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ