• Big Story

    Τράπεζες: Η μεταφορά των διαθεσίμων του δημοσίου στην ΤτΕ και οι φόροι σκουπίζουν τη ρευστότητα


    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι τραπεζίτες ενόψει της απόφασης για μεταφορά των καταθέσεων που διατηρούν οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης από τις εμπορικές τράπεζες στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα διαθέσιμα που θα φύγουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπολογίζονται σε 3,5 δις ευρώ και θα αποτελέσουν ένα ακόμη πισωγύρισμα των τραπεζών, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη από τη μικρή αύξηση των καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο.

    Μιλώντας στο συνέδριο της τράπεζας Πειραιώς ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Ηλίας Λεκκός έκανε λόγο για «σημαντικό παράγοντα κινδύνου» σε ότι αφορά στη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο σημειώνεται ότι και το μήνα Σεπτέμβριο είδε τα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώνονται – οριακά έστω – κατά 52 εκατ. ευρώ.

    Η μεταφορά των διαθεσίμων που διαθέτουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ, αποφασίστηκε ενόψει της λήξης προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και της ανάγκης να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα αντιμετώπιζε τυχόν κραδασμούς από τις αγορές στην προσπάθεια μιας καθαρής εξόδου και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά τους προσεχείς μήνες.

    Η αγωνία που διατυπώνουν οι τραπεζίτες συνδέεται με την κόπωση που δείχνει να εμφανίζει η αύξηση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες και η οποία ανακόπηκε το Σεπτέμβριο παρά το γεγονός ότι ήταν μήνας αυξημένων τουριστικών ροών.

    Όπως προκύπτει από την εξέλιξη των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, η αύξηση των εσόδων κατευθύνθηκε στην πληρωμή φόρων, καθώς το Σεπτέμβριο πληρώθηκε η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, εξανεμίζοντας το όφελος από την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου μαζί με αυτά της κεντρικής κυβέρνησης εμφανίζουν αύξηση μόλις κατά 36 εκατ. ευρώ στα 133,1 δις ευρώ, ενώ αντίθετα τα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά εμφανίζουν μείωση κατά 52 εκατ. ευρώ, στα 122,6 δις ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πειραιάς: Γιατί γόνοι γνωστών οικογενειών αγοράζουν συνέχεια ακίνητα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο σφυρί η μυθική μπουτίκ του Καρούζου
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο: Ξαφνική πρόσκληση σε γεύμα από τον Γ. Στουρνάρα στην ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου



    ΣΧΟΛΙΑ