• Big Story

    Μειώνονται οι αναλήψεις: Το φιάσκο με την «χαλάρωση» των capital controls και η κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

    • Contributor
    ΑΤΜ

    Με ένα λογιστικό τρικ το όριο αναλήψεων μειώνεται αντί να αυξάνεται


    Άνθρακες αποδείχθηκε ο… θησαυρός της λεγόμενης χαλάρωσης των capital controls,  καθώς με το νέο υπολογισμό για το χρονικό όριο ανάληψης των μετρητών (από εβδομάδες σε ημερολογιακό  μήνα), το όριο αναλήψεων μειώνεται σε ετήσια βάση.

    Συγκεκριμένα, η μείωση ανέρχεται στα 240 ευρώ ή περίπου 5 ευρώ την εβδομάδα.

    Πώς γίνεται αυτό; Με το προηγούμενο καθεστώς, προ της «χαλάρωσης», κάθε καταθέτης μπορούσε να κάνει ανάληψη 420 ευρώ επί 52 εβδομάδες, δηλαδή 840 ευρώ το 14ήμερο ή 21.840 ευρώ για κάθε έτος (52 εβδομάδες).

    Το έτος, όμως, σύμφωνα με την νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ημερολογιακά και έτσι “χάνονται” κάποιες εβδομάδες.

    Πλέον, μετά την 1η Σεπτεμβρίου, κάθε καταθέτης μπορεί να βγάλει από την  τράπεζα 415 ευρώ περίπου την εβδομάδα ή 831 ευρώ περίπου το 15ήμερο, ή 21.600 ευρώ ετησίως για τις 52 εβδομάδες.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

    Ωστόσο, οι καταθέτες μπορούν να μεταφέρουν το ημερήσιο όιο των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων  (1.800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.

    Έως την 31η Αυγούστου εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

    Σημειώνεται ότι με νέο καθεστώς, επιτρέπεται πλέον στους καταθέτες να σηκώσουν ακόμα και εφάπαξ έως και 1.800 ευρώ τον μήνα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Citi: Μόνο η πλήρης άρση των capital controls θα βελτιώσει την ελληνική οικονομία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ισχύει για δάνεια, καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων με το νέο όριο στα capital controls

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα χαλάρωση στα capital controls – Στα 1.800 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης από Σεπτέμβρη



    ΣΧΟΛΙΑ