• Big Story

    ΧΑ: Super κέρδη για ΔΕΗ, Eurobank και Πειραιώς. Πάνω και ο Ελλάκτωρ (ο Δ. Κούτρας υπέβαλε προσφορά για το 10% των μετοχών)

    Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της Intrakat

    Δημήτρης Κούτρας, Αντιπρόεδρος της Intrakat


    Μπορεί στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης οι επενδυτές να προτίμησαν το profit taking από τις μετοχές όμως μετά το μεσημέρι οι πιο τολμηροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών ειδικά των τραπεζικών και των μετοχών της ενέργειας. Αποτέλεσμα ήταν το το Ελληνικό χρηματιστήριο  να βρει ρυθμό και να καταφέρει  να κλείσει πάνω από τις 700 μονάδες, σημειώνοντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κέρδη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 706,40 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 694,23 μονάδων (-0,44%) και 706,44 μόν. (+1,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 157,7 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,34%, στις 1.888,15 μονάδες, ενώ στο +1,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 889,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,60% στις 866,02 μονάδες.

    Βρισκόμαστε πλέον στα μισά μιας εβδομάδας που το ΧΑ προεξοφλεί με ήπιο ρυθμό ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα ή τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Η άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα τροφοδότησε, μάλιστα, αυτές τις προσδοκίες, στηρίζοντας την κίνηση από τις 671 μονάδες έως τις 706 μονάδες σήμερα.

    Επιπρόσθετα και η  ΕΚΤ τους επόμενους μήνες και ειδικά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου θα επηρεάσει  σημαντικά τις συζητήσεις και για το ελληνικό χρέος όσο και αν φαίνεται μία απολύτως διαφορετική διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, αυτό δεν έχει να κάνει με το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ενταχθεί στο QE πριν η ΕΚΤ αρχίσει να αποσύρεται από την πολιτική αυτή.

    Ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και ο ενεργειακός (ο οποίος και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης) βρέθηκαν στο επίκεντρο των αγοραστών σήμερα.

    Η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε ένα ακόμη άλμα, κλείνοντας σήμερα στο +6,11%, με τις Eurobank και Πειραιώς να την ακολουθούν με άνοδο 4,41% και 4,95% αντίστοιχα. Κέρδη 3,23% σημείωσε η Εθνική, η Alpha Bank έκλεισε στο +2,70% και η Τιτάν στο +2,53%. 

    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ
    Δημήτρης Κούτρας. Αντιπρόεδρος Ελλάκτωρ

    Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Grivalia, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Να σημειωθεί ότι στον Ελλάκτωρα υπάρχουν πληροφορίες ότι ένας εκ των μετόχων η Δημήτρης Κούτρας υπέβαλε προσφορά να αγοράσει το 10% των μετοχών της εταιρίας που πουλάει η  Alpha Bank αντί 1,42 ευρώ ανά μετοχή. Στον αντίποδα, η Aegean υποχώρησε κατά 1,51% και η Σαράντης κατά 1,20%, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Λάμδα και Folli Follie.



    ΣΧΟΛΙΑ