• Big Story

    Γαλλία: Σε υψηλά μηνός το ευρώ μετά τις εκλογές

    • NewsRoom


    Το ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων όταν ανοίξουν οι αγορές, καθώς τα exit polls του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία δείχνουν επικράτηση του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν.  Η ισοτιμία του ευρώ αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,09 δολάριο, έχοντας κλείσει την Παρασκευή στο 1,0723 σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

    Ο κεντρώος ηγέτης αναμένεται να «χτυπηθεί» με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν για τον Προεδρικό θώκο στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαϊου.

    Τι υποστήριζαν οι επενδυτικοί οίκοι πριν τις εκλογές 

    Πριν τις εκλογές η Nomura υποστήριζε ότι μια νίκη της Λεπέν θα οδηγήσει το ευρώ πολύ χαμηλότερα, σημειώνοντας πτώση 6%, και τα γαλλικά ομόλογα θα πραγματοποιήσουν sell-off, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας θα τεθεί σε κίνδυνο, ωστόσο δεν θα υπάρξει άμεση υποβάθμιση. Σε περίπτωση νίκης του Μακρόν, το ευρώ αναμένεται να ενισχυθεί 1%, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων θα υποχωρήσουν κατά 15 μ.β.

    – Η Citigroup υποστήριζε ότι σε περίπτωση νίκη της Λεπέν το ευρώ θα υποχωρήσει απότομα, τα ομόλογα θα σημειώσουν sell-off, ενώ το spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα αυξηθεί στις 200 μ.β. Οι γαλλικές μετοχές θα υποχωρήσουν 5%-10% έως τα τέλη Ιουνίου.

    – Η Natixis Αsset Μanagement σημείωνε  πως, σε περίπτωση νίκης Μακρόν ή Φιγιόν, το γαλλικό spread θα μειωθεί στις 30 μ.β. Οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι μετοχές των χωρών της περιφέρειας (ειδικά Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) θα υπεραποδώσουν.

    Σε περίπτωση νίκης της Λεπέν θα σημειωθεί κραχ 15%-20% στις γαλλικές μετοχές, το ευρώ θα αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, ενώ τα γαλλικά spreads θα εκτοξευθούν κατά 300 μ.β.

    Οι αναλυτές, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολό της, με τις J.P. Morgan, Barclays και Jefferies να δηλώνουν “ταύροι” των ευρωπαϊκών μετοχών, παρά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι εκλογές του επόμενου διαστήματος.

    Όπως σημειώνουν, οι διεθνείς asset managers έχουν πολύ χαμηλές θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι αποτιμήσεις είναι πολύ φθηνότερες από αυτές των ΗΠΑ και οι προοπτικές ανάπτυξης αλλά και εταιρικής κερδοφορίας είναι πολύ θετικές.

    Οι προοπτικές του ευρώ

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 70 αναλυτών της αγοράς FX, το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει 5%, κοντά στα χαμηλά 15 ετών και κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, αμέσως έπειτα από μια πιθανή νίκη της Λεπέν.



    ΣΧΟΛΙΑ