• Big Story

    Ραντεβού το Σεπτέμβρη για πλειστηριασμούς – εξωδικαστικό

    πλειστηριασμοί ακινήτων


    Μέσα σε ένα τρίμηνο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

    Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση ως και 4.000 πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους, με μια διαδικασία που ακόμη και η κυβέρνηση δέχεται ότι είναι περισσότερο διαφανής και θα φέρει υψηλότερα έσοδα στο Δημόσιο από ό,τι το υφιστάμενο καθεστώς που έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

    Η κυβερνητική πλευρά διαβεβαίωσε ότι προχωρούν προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για τον εξωδικαστικό ήδη «τεστάρεται» η σχετική πλατφόρμα ώστε είναι απολύτως έτοιμη σε ορίζοντα τριμήνου ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο.

    Αυτές τουλάχιστον είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως τις διατύπωσαν στη χθεσινή σύσκεψη με την Ενωση Τραπεζών ενώ ανέφεραν ότι έτοιμη είναι και η διάταξη για τη νομική προστασία των στελεχών.

    Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών καταγράφηκε σύγκλιση στα βασικά θέματα, της ενίσχυσης των επενδύσεων, της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων, της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι δύο πλευρές προσδοκούν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βελτίωση του κλίματος και της ρευστότητας των τραπεζών ώστε να χρηματοδοτηθούν με καλύτερους όρους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση τριών διαρκών επιτροπών με τη συμμετοχή της ΕΕΤ και των υπουργείων Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Οικονομικών για την εξέταση των κοινών θεμάτων ανά τρίμηνο ώστε να εμπεδωθεί το κλίμα ουσιαστικής συνεργασίας που καταγράφηκε χθες.

    Κυβέρνηση και Ενωση Τραπεζών συγκλίνουν στην ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών – ήδη κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 100 χιλ.νέα POS – με τις τράπεζες να ζητούν να επανεξεταστεί το μέγιστο όριο συναλλαγής με μετρητά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τους «επαγγελματικούς» λογαριασμούς και τη σύνδεσή τους με το αφορολόγητο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ζήτησε από τις τράπεζες να επανεκτιμήσουν το κόστος χρήσης των POS και να επιταχύνουν τη μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η χρηματοδότηση της οικονομίας, με την πλευρά των τραπεζών να αναφέρεται σε σταθεροποίηση των καταθέσεων, μετά τις απώλειες που καταγράφηκαν κυρίως το πρώτο δίμηνο του 2017, αλλά και χαμηλή ζήτηση για νέες χορηγήσεις, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Οι τραπεζίτες τόνισαν την ανάγκη να διατηρήσει το Δημόσιο συνέπεια στην αποπληρωμή οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες επενδύσεις: ΟΛΘ, Αεροδρόμια, Ελληνικό – Ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, ελπίδα για ανάπτυξη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόσχεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες: Έως 15 Μαΐου η ψήφιση της διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ