• Big Story

    Eurobank: Είχε προτείνει κούρεμα δανείων 85% αλλά οι δανειολήπτες είπαν όχι!!!


    «Κούρεμα» 85% είχε προτείνει η Εurobank στους δανειολήπτες των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, πριν προχωρήσει χθες στην πώληση τους στην σουηδική εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων Intrum Justitia.

    Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 220.000 καταναλωτικά δάνεια που είχαν να εξυπηρετηθούν κατά μέσο όρο πάνω από 8-9 χρόνια. Κατά μέσο όρο ήταν δάνεια της τάξης των 5.000 με 10.000 ευρώ.

    Ωστόσο η τράπεζα στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχε ενημερώσει με συστημένες επιστολές τους δανειολήπτες αυτών των δανείων. Συνολικά σε 114.000 δανειολήπτες.

    Και τους πρότεινε να πληρώσουν το 15% της υφιστάμενης οφειλής και διέγραφε πλήρως τους τόκους, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν υπερδιπλασιάσει το αρχικό κεφάλαιο, μιας και είχαν να πληρωθούν δόσεις επί σειρά ετών.

    Τους έδινε προθεσμία 15 ημερών να αποδεχθούν την πρόταση και μάλιστα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το 15% της αρχικής οφειλής σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Πόσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα;

    Μόλις 2.000 δανειολήπτες

    Μάλιστα η τράπεζα πριν προχωρήσει στην πώληση των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ποσού 1,5 δισ ευρώ, είχε ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι αν δεν ανταποκριθούν στην πρόταση της για ρύθμιση, θα δικαιούται να «εκχωρήσει και να

    Έφη Καραγεώργου
    Έφη Καραγεώργου

    μεταβιβάσει σε τρίτους τις απαιτήσεις της από το δάνειο σας με τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα», δηλαδή για το σύνολο της οφειλής.

    Για παράδειγμα κεφάλαιο ποσού 3,336 ευρώ που δεν είχε εξυπηρετηθεί για σειρά ετών είχε φτάσει τις 7.534 ευρώ. Η τράπεζα διέγραφε πλήρως το ποσό των 4.197 ευρώ που αντιστοιχούσε στους τόκους και ζητούσε από τον δανειολήπτη να καταβάλει το 15% των 3,336 ευρώ ήτοι 500 ευρώ και 40 λεπτά.

    Στο μεταξύ οι πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των τραπεζών και θα εντατικοποιηθούν από δω και στο εξής. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες το 2018 θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 15δισ ευρώ. Συνεπώς θα χρησιμοποιήσουν όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσης τους, δηλαδή πωλήσεις, πλειστηριασμοί, διαγραφές και ρυθμίσεις.

    Όπως έγραψε χθες το mononews.gr η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην πώληση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ποσού 3 δισ ευρώ. Πρόκειται για καταναλωτικά είναι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5δισ ευρώ, και για πακέτο επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις και είναι επίσης ύψους 1,5δισ ευρώ. Στόχος είναι οι πωλήσεις να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

    Παράλληλα, και η Alpha Bank η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πώληση πακέτου καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 1δισ ευρώ. Ενώ και η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων στις αρχές του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Γιώργος Αρώνης της Alpha bank στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Πούλησε πακέτο «κόκκινων» δανείων 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum Justitia

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου ο νέος κύκλος της e-Academy από την Εξέλιξη



    ΣΧΟΛΙΑ