• Big Story

    «Όλο και πιθανότερο το τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα» λένε οι Αμερικανοί αναλυτές

    μνημόνιο


    Το τέταρτο μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος είναι πλέον όλο και πιο πιθανό, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, σε μια νέα αναφορά τους για την Ελλάδα.

    Όπως αναφέρει η Citi, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε φροντίσει να μειώσει τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 από 1,1% σε 0,5% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει διχασμένη μεταξύ των νέων παραχωρήσεων και του κινδύνου της περαιτέρω καθυστέρησης στη συμφωνία. Την ίδια ώρα οι πιέσεις της Ευρώπης όλο και αυξάνονται, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει πως η τεχνική συμφωνία πρέπει να  έχει ολοκληρωθεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου.

    H Citi εκτιμά πως τα Εργασιακά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στις συζητήσεις καθώς η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολιτικά να περάσει νέες επώδυνες ρυθμίσεις.

    Όμως οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην οικονομία, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης και της έλλειψης ρευστότητας, οι οποίες μειώνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, το τέταρτο μνημόνιο, μετά το 2018, μοιάζει συνεχώς όλο και πιο κοντά.

    Παράταση του μνημονίου για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

    Την ίδια ώρα πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών αρχίζουν να δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα εκκρεμή ζητήματα έχουν περιοριστεί κατά πολύ, παραμένουν όμως ιδιαίτερα δύσκολα.

    Στα Ενεργειακά, για παράδειγμα, όπως αποκάλυψε και η ενημέρωση του Γ. Σταθάκη στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι συζητήσεις περιορίζονται πλέον στο ποιες μονάδες της Επιχείρισης θα πωληθούν, με τους δανειστές να πιέζουν για περισσότερες λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και πιο σύγχρονες από αυτές που προτείνει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει συμφωνήσει με την πρόταση πώλησης του 40% της επιχείρησης. Το θέμα αναμένεται πάντως να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, όσο και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από περιοχές της βορείου Ελλάδας.

    Για τους αναλυτές της Citi, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν πρέπει να επιδιώξει μια παράταση της διαπραγμάτευσης, με την ελπίδα το ΔΝΤ (υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ) να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ή αν πρέπει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις για μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη συμφωνία.

    Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, φαίνεται να συνδέει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μία μίνιμουμ χρηματοδοτική συμμετοχή με μία παράταση του τρίτου μνημονίου, καθώς ο χρονικός ορίζοντας της συμμετοχής του θα υπερβαίνει τον Αύγουστο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του δικού της προγράμματος και να το επεκτείνει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ.

    Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται τον φθινόπωρο, αφού δηλαδή το Ταμείο ξεκαθαρίσει τη θέση του. Πάντως, η καθυστέρηση δεν πρόκειται να στοιχίσει χρόνο στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού δανείου, αρκεί στο μεταξύ να υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία του ΔΝΤ στο SLA και το πλαίσιο συγκεκριμενοποίησης των μέτρων που αφορούν στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο θα μπορέσει να γίνει με το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank Equities: Οι τρεις λόγοι που παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των ελληνικών τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακόμα μια προειδοποίηση: Μετά την Citi και την Barclays και η HSBC «χαμηλώνει τον πήχη» για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Καμπανάκι» από τους Αμερικανούς: Χαμηλώνουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ