• Big Story

    Μεγάλες επενδύσεις: ΟΛΘ, Αεροδρόμια, Ελληνικό – Ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους, ελπίδα για ανάπτυξη

    Σαββίδης

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης για την αποπληρωμή των χρεών του ΠΑΟΚ προς το δημόσιο. Θεσσαλονίκη, Τρίτη 12 Μαΐου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


    Ο Ιβάν Σαββίδης και η κοινοπραξία των Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd. και Terminal Link SAS είναι οι νέοι παίκτες που από το μεσημέρι της Δευτέρας προστίθονται στην ομάδα με τους μεγάλους επενδυτές που αποκτούν σημαντικά κομμάτια του ελληνικού δημοσίου.

    Από την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην κοινοπραξία των τριών εταιρειών, το ελληνικό δημόσιο θα βάλει άμεσα στα ταμεία του €231.926.000, ενώ θα πραγματοποιηθούν ακόμα υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. Τα συνολικά έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται στα 1,1 δισ. ευρώ.

    Είναι λογικό, λοιπόν, το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει λόγο για μια «νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά». Η επένδυση, άλλωστε, πέρα από τις θέσεις εργασίας που μπορεί να προσθέσει στο λιμάνι, θα μπορέσει να ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει μεγάλη ήδη μια μεγάλη ιστορία πάνω στο εμπόριο.

    Ο ΟΛΘ δεν είναι η μόνη ιδιωτικοποίηση από την οποία το κράτος ευελπιστεί να βάλει στα ταμεία του φρέσκο χρήμα. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Fraport, από την οποία η Ελλάδα είδε στα ταμεία της 1,2 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ το ίδιο θα μπορούσε να ίσχυε και με την παραχώρηση του Ελληνικού, αν δεν υπήρχε η ελληνική γραφειοκρατεία και οι ιδεοληψίες της πολιτικής ηγεσίας.

    Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος είναι πως σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η οικονομία μοιάζει κολλημένη στην κρίση, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ελπίζει από τις  ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων και σημαντικών επιχειρήσεων. Και όχι τόσο γιατί προσφέρουν στα έσοδα του κράτους και βοηθούν στο να ευημερούν τα νούμερα του προϋπολογισμού. Δεν θα είχε κανένα όφελος, άλλωστε, μια πώληση μιας κερδοφόρας εταιρείας του δημοσίου αν ο μόνος σκοπός ήταν το μπάλωμα της μεγάλης τρύπας των χρεών που έχει προκαλέσει όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο.

    Είναι σημαντικό, διότι προσφέρουν πραγματική ελπίδα για πραγματική ανάπτυξη. Ίσως την μοναδική σοβαρή που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και των συνεργατών του ο ΟΛΘ – Στα 1,1 δισ. ευρώ το χρυσό deal

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόσχεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες: Έως 15 Μαΐου η ψήφιση της διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ