• Big Story

    Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα να ψηφίσει γρήγορα τα μέτρα της συμφωνίας

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών


    Μπορεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Χίλτον να έδωσε μια μεγάλη ανάσα βάζοντας τέλος κατά ένα μεγάλο μέρος στην αγωνία για την παράταση της αβεβαιότητας, ωστόσο μέχρι την τελική συμφωνία υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Και αυτό το γνωρίζουν ιδίως οι Ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες φαίνεται να ασκούν ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα προκειμένου τα συμφωνηθέντα μέτρα να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα νόμοι του ελληνικού κράτους.

    Σε διαρροές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως η καθυστέρηση πλήττει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, για την οποία υποβαθμίζουν εκ νέου την πρόβλεψή τους , από το 2,4% στο 2% (2,7% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017).

    Στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα «Financial Times». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνει πια περίπου 140 διαφορετικές δράσεις και μέτρα, με την Αθήνα να απέχει αρκετά από αυτό το νούμερο. Μάλιστα, 60 από αυτά χρειάζονται νέα περάσουν και πάλι από τη βουλή, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα.

    Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στις 16 ή 17 Μαΐου, ώστε όλα να είναι έτοιμα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να μπορέσει να εκταμιευθεί αμέσως μετά η δόση των 7 δισ. ευρώ από τον ESM.

    Στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα έρχεται και το μειωμένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων να προχωρήσουν άμεσα σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Οι πιστωτές θεωρούν πως πριν από μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία για το αποτέλεσμα των μέτρων του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα. Άλλωστε, τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016, όπου η υπερβολική φορολόγηση απέφεραν ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, σχεδόν 7 φορές πάνω από τον στόχο, το οποίο σε μεγάλο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των χρεών, έχει δώσει την ευχέρεια στους δανειστές (και κυρίως στον Β. Σόιμπλε) να πηγαίνουν με πολύ λιγότερη πίεση στη συζήτηση την συγκεκριμένη στιγμή.

    Πάντως, τα πολύ καλά νέα για την κυβέρνηση έχουν να κάνουν με την συνεχιζόμενη υποχώρηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων. Οι αποδόσεις τους, ύστερα από τη συμφωνία του Χίλτον, έχουν πλέον  φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Φίλη σε Τσακαλώτο για τα πλεονάσματα – Στο χιούμορ το έριξε ο υπουργός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνική επίθεση σε Μπόμπολα και Ψυχάρη από τη Νέα Δημοκρατία, με το βλέμμα στον Ιβάν Σαββίδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε ο πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ