• Πολιτική

    Reuters: Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία Ευρωπαίων-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

    • NewsRoom
    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Την συγκατάθεση του ΔΝΤ στην πρόταση των ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν οι ευρωπαίοι δανειστές, κατά το περιθώριο της συνάντησης του G7.

    Όπως αναφέρει το Reuters, στο περιθώριο της συνάντησης του Καναδά θα διεξαχθεί ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, που θα καθορίσει τη στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

    «Πρέπει να γίνει τώρα» σημείωσε στο πρακτορείο ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην σύνοδο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στην διάσωση.

    Μια τέτοια περίπτωση αναμένεται πως θα κάνει πολύ δυσκολότερη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Επιπλέον χώρες όπως Γερμανία θέλουν το ΔΝΤ να ενταχθεί στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους. Μια αποχώρηση του ΔΝΤ πιθανότατα θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την διεκδίκηση της Ελλάδας για μεγαλύτερη ελάφρυνση. Εξάλλου, η Γερμανία υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο.

    Αντίθετα, το ΔΝΤ εκτιμά πως δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες.



    ΣΧΟΛΙΑ