• Big Story

    Ποιοι “χτυπούν” τον Κρίστιαν Χατζημηνά και τις διόπτρες νυκτός; Ο πόλεμος και οι στρατηγικές


    Στο στόχαστρο μίας ομοβροντίας από αρνητικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο βρέθηκε πρόσφατα η εταιρεία ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΒΕΕ του Κρίστιαν Χατζημηνά, μία ελληνική επιχείρηση που παράγει υψηλή τεχνολογία και δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

    Γιατί τέτοιο μένος για μία επιτυχημένη και εξωστρεφή ελληνική επιχείρηση; Δεν είναι να πεις ότι υπάρχουν και πολλές ελληνικές εταιρείες που να μπορούν να υπερηφανευτούν για τα επιτεύγματά τους όπως η ΘΕΩΝ, επομένως προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιεύματα σε βάρος της – ενώ, ας πούμε, δεν υπήρξαν αντίστοιχα θετικά δημοσιεύματα όταν ανακοίνωνε κάποια σημαντική συμφωνία προμήθειας υλικών – κυρίως διοπτρών νυκτός, στις οποίες ειδικεύεται.

    Τα δημοσιεύματα

    Τα δημοσιεύματα αφορούν στη σύμβαση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με τη ΘΕΩΝ για την κατασκευή 1.950 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης – σκόπευσης για τα αντιαρματικά όπλα Carl Gustav, έναντι 17 εκατομμυρίων ευρώ. Τέτοιες συμβάσεις μπαίνουν βέβαια πάντα στο μικροσκόπιο, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα που γίνονταν κατά το παρελθόν στα εξοπλιστικά.

    Εν προκειμένω, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το θέμα είναι το εξής: βάσει της σύμβασης, η κάθε διόπτρα που θα προμηθευτούν τα ΕΑΣ από την ΘΕΩΝ θα στοιχίσει πάνω από 8.700 ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται υπερβολικό, καθώς οι τιμές που κυκλοφορούν διεθνώς για τις εν λόγω διόπτρες δεν ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία φέρεται να έχει πουλήσει τις ίδιες διόπτρες σε πολύ χαμηλότερες τιμές στη Σουηδία και την Ινδονησία. Εγείρεται δηλαδή ζήτημα υπερτιμολόγησης του υλικού που θα προμηθεύσει η ΘΕΩΝ στα ΕΑΣ.

    Είναι επίσης αμφισβητούμενη η χρησιμότητα των εν λόγω διοπτρών, καθώς αγοράζονται για τα αντιαρματικά όπλα Carl Gustav, που έχουν βεληνεκές ως και 2 χιλιομέτρων, όμως οι διόπτρες δεν ξεπερνούν τα 500 μέτρα.

    Επίσης, πρόκειται για μία υπόθεση η οποία χρονολογείται εδώ και… 15 χρόνια, αφού ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2002 και έπειτα επαναπροκηρύχθηκε το 2009. Έκτοτε “πάγωσε”, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, όταν με διαδικασίες-εξπρές επελέγη η ΘΕΩΝ για την προμήθεια των διοπτρών.

    Είναι προφανές ότι η γενικότερη επιτυχία της ΘΕΩΝ και του Κρίστιαν Χατζημηνά ενοχλεί αρκετούς “πρόθυμους” να τον χτυπήσουν. Είναι όμως επίσης προφανές ότι η υπόθεση αυτή έχει πράγματι ορισμένες “σκιές” που πρέπει να διαλευκανθούν, καθώς ειδικά στον τομέα των εξοπλιστικών δε χωράνε άλλα σκάνδαλα. Και μόνο η υποψία ότι μπορεί να υπάρχει κάτι παράνομο σε αυτήν την υπόθεση αρκεί για να προκαλέσει… ανατριχίλες και να ανασύρει μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν…



    ΣΧΟΛΙΑ