• Big Story

    «Ναυάγιο» στο χθεσινό δείπνο Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς

    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Σε αδιέξοδο κατέληξε το δείπνο της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με κορυφαίους παράγοντες των Θεσμών στις Βρυξέλλες,  που κράτησε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι και ζητούν τα μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) από αφορολόγητο και συντάξεις να εφαρμοστούν το 2019, βάζοντας φρένο στην επιθυμία της ελληνικής πλευράς τα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις να εφαρμοστούν το 2020, μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2019.

    Συγχρόνως, τα εργασιακά παραμένουν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις για άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, προκειμένου να προλάβει αιτήματα για νέα μέτρα λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών και των προβλέψεων για το 2017 λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων.

    Η ενημέρωση για το τέλος του δείπνου ήρθε από το twitter του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Σημειώθηκε πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη» χωρίς να καθιστά σαφές αν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ή εξ’ αποστάσεως από τις έδρες των θεσμών.

    Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και λέγεται πως θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

    Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης 

    Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για κλείσιμο της συμφωνίας, καθώς οι πιθανότητες για Staff Level Agreement ως το Eurogroup της Παρασκευής στην Μάλτα είναι ελάχιστες, με τη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεκινά σε λίγες ημέρες και την προσοχή όλων να στρέφεται στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-24 Απριλίου).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα: «Τελειώνετε τώρα τη συμφωνία, αλλιώς θα ξεκινήσουμε από την αρχή»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Ο ΟΑΕΔ ζήτησε τη μεταφορά 65 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος – Θυμίζει ημέρες 2015»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πιέρ Μοσκοβισί: Χρειάζεται ρεαλιστικός στόχος αν θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα σε ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ