• Big Story

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: «κλείνει» 3 μέτωπα τις επόμενες εβδομάδες για την Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Ως τα τέλη Μαίου, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας φιλοδοξούν να κλείσουν τρία μέτωπα που αφορούν την πώληση θυγατρικών: την Εθνική Ασφαλιστική που είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα και θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να έχει επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή, όπως και για την θυγατρική της στη Ρουμανία Banca Romaneasca και τέλος, να καταλήξει στην ολοκλήρωση ή μη του διαγωνισμού για την Eθνική Τράπεζα Κύπρου.

    Η διοίκηση υπό τον έμπειρο τραπεζίτη Λεωνίδα Φραγκιαδάκη θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες πως θα προχωρήσει στο διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και συγκεκριμένα, εάν θα ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μεταξύ των τεσσάρων δεσμευτικών  προσφορών που έχει λάβει και οι οποίες δεν είναι ευθέως συγκρίσιμες, και θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον έναν ή θα ζητήσει από τους δύο επενδυτές με τις καλύτερες προσφορές να τις βελτιώσουν και να τις υποβάλλουν με τρόπο που να γίνεται άμεσα η σύγκριση.

    Οι δύο προσφορές που είναι επικρατέστερες είναι της κινεζικής Fosun και της ελληνοαμερικανικής κοινοπραξίας του John Calamos- Exin Partners.

    Το δεύτερο σενάριο φαίνεται πιο πιθανό και θα επιτρέψει να τεθούν οι προδιαγραφές, ώστε οι βελτιωτικές προσφορές να είναι ευθέως συγκρίσιμες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ως το τέλος Μαίου.

    Αυτή είναι και η προτεραιότητα της διοίκησης Φραγκιαδάκη ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πώλησης της Banca Romaneasca.

    Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τη ρουμανική αγορά και στη φάση αυτή του οικονομικού και νομικού ελέγχου έχουν περάσει αρκετές τράπεζες και funds, μεταξύ των οποίων και ο ουγγρικός όμιλος OTP. Οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται εντός της εβδομάδας και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

    Οσο αφορά στην θυγατρική της στην Κύπρο, η Εθνική έχει δεχθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές, που δεν τις θεωρεί ικανοποιητικές και για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από όσους υπέβαλαν τις δύο καλύτερες να καταθέσουν βελτιωτικές. Εάν δεν κριθούν ικανοποιητικές ούτε οι βελτιωτικές προσφορές ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και η διαδικασία θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

    Στην περίπτωση πώλησης των τριών θυγατρικών η Εθνική θα ενισχύσει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια, λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού ενώ μόνο από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσει το δείκτη Common Equity Tier I κατά 60 με 70 μονάδες βάσης.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου λόγω των προγραμματισμένων πωλήσεων προβλέπεται να μειωθεί κατά 5,5 δισ. ευρώ ενισχύοντας τον δείκτη CET I στα επίπεδα του 18,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ