• Big Story

    Κόκκινα δάνεια: Συνωστισμός Ελλήνων και ξένων για μια θέση στη διαχείριση

    κόκκινα δάνεια


    Συνωστισμός αιτήσεων για την απόκτηση άδειας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων υπάρχει στην αγορά, καθώς εκτός από τις οκτώ εταιρείες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, άλλες τρεις αιτήσεις εκκρεμούν στο προθάλαμο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένοντας την αδειοδότησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ουρά, αναμένει η DV01, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Χαράλαμπος Κύρκος πρώην αντιπρόεδρος του ΤΧΣ και ο κ. Δημήτρης Βλάχος από τη Eurobank, ενώ τις μηχανές τους ζεσταίνουν διεθνείς εταιρείες όπως η σουηδική Hoist, η ιρλανδική Mountstreet, η ισπανική Hipogesiberia, αλλά και η ελληνική Qualco του κ. Ορέστη Τσακαλώτου.

    Οι νέες άδειες που αναμένεται να δοθούν ανεβάζουν τον αριθμό των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση κόκκινων δανείων στη χώρα μας σε πάνω από δέκα, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον που εμφανίζει η σχετική αγορά, αλλά και την πίεση που ασκείται στις τράπεζες για μια αποτελεσματικότερη πολιτική στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων, μεταφέροντας χαρτοφυλάκια σε εξειδικευμένες εταιρείες.

    Επόμενο βήμα η ανάθεση μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αγορά των κόκκινων δανείων. Μέχρι στιγμής άδεια διαχείρισης έχουν λάβει:

    • Η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank και έχει ξεκινήσει ήδη με την ανάληψη χαρτοφυλακίου 1,5 δις ευρώ στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών.

    • Η B2Capital θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding με ειδίκευση στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριότητα σε είκοσι χώρες σε όλη την Ευρώπη

    • Η Independent Portfolio Management, θυγατρική της Alvarez & Marsal (A&M), κορυφαίας εταιρείας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ειδίκευση στον επιχειρηματικό κλάδο.

    • Η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank και αναμένεται να αναλάβει σταδιακά το σύνολο του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων του ομίλου ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου.

    • Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της τράπεζας Αττικής που έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο 1,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα μεταβιβαστεί κατά 80% στην Aldridge EDC Specialty Finance.

    • Η Resolute Asset Management με έδρα το Λονδίνο, που ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και αναμένεται να αναπτύξει παρόμοια δραστηριότητα και στη χώρα μας.

    • Η Pillarstone, που αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank και είναι προς το παρόν και η μόνη που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων.

    • Η USI θυγατρική της BNP Paribas, που έχει ήδη παρουσία την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας στην αγορά της στεγαστικής πίστης και αναμένεται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στη διαχείριση κυρίως του δικού της χαρτοφυλακίου, αλλά και άλλων τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον-«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολ Τόμσεν: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα- αγκάθι τα κόκκινα δάνεια»
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόκκινα δάνεια: Πάνε προς το ιρλανδικό μοντέλο οι τράπεζες. Τι θα κάνουν οι δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ