• Big Story

    Ιβάν Σαββίδης: Δριμεία επίθεση από Αλαφούζο για το Deal με το Mega

    • NewsRoom


    Στο στόχαστρο της Καθημερινής της Κυριακής ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου μπαίνει για μια ακόμα φορά η πώληση του 19,63% των μετοχών που κατείχε η “Πήγασος Εκδοτική” (συμφερόντων Φ. Μπόμπολα) στην Τηλέτυπος (Mega Channel)  προς τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ιδιαίτερα επικριτική είναι η Καθημερινή της Κυριακής η οποία θέτει ουσιώδη ερωτήματα. Πιο ήπιο δημοσιογραφικά είναι το Πρώτο Θέμα .

    Πώς γίνεται μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, με μεγάλες οφειλές, να πουλάει σε ένα βράδυ, περιουσιακό της στοιχείο σε τρίτους; Γιατί οι τράπεζες δεν είχαν δεσμεύσει τις εν λόγω μετοχές; Γιατί δεν αντέδρασαν μετά τη συναλλαγή για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους; κατά πόσον ακολουθήθηκε η συνήθης τραπεζική πρακτική; Υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θέτει η “Καθημερινή της Κυριακής” ιδιοκτησίας Θεμιστοκλή (και Γιάννη)  Αλαφούζου για την “ανορθόδοξη”, όπως τη χαρακτηρίζει συναλλαγή.

    Σαββίδης Αλαφούζος
    Ιβάν Σαββίδης και Γιάννης Αλαφούζος

    Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, όπως επισημαίνουν αναλυτές του τραπεζικού κλάδου, δεδομένου του γεγονότος ότι η συνήθης πρακτική επιβάλλει στις τράπεζες να ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις όταν η αξία των αρχικών υποχωρεί και δεν καλύπτει το όριο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που υποστηρίζουν ότι ο παραπάνω χειρισμός εγείρει νομικά ζητήματα.

    Το “Πρώτο Θέμα”, από την πλευρά του, (Μέτοχοι: Θέμος Αναστασιάδης, Τασος Καραμήτσος) υποστηρίζει πως η προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει τον έλεγχο του Mega περνά απαραιτήτως από τη δημοπρασία για τον ΔΟΛ και από το εάν θα υπάρξει επενδυτής που θα προσφέρει περισσότερα από τον ίδιο. Αν όμως στη δημοπρασία του ΔΟΛ επικρατήσει ο Ιβάν Σαββίδης, τότε το ποσοστό θα αγγίξει το 42% και ίσως μπορέσει να να το αυξήσει ακόμη περισσότερο αν κατορθώσει να αποκτήσει μερίδια μικρομετόχων, ενώ μπορεί να διεκδικήσει  και το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών με δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο. Κι επιπλέον, υπάρχει το 13% του Πήγασου που θα τεθεί κι αυτό σε δημοπρασία, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ειδικής μεταχείρισης στον Πήγασο.

    Ο δε “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα πως ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να βγάλει το φίδι της επιχείρησης “κάθαρση στα media” από την τρύπα… των τηλεοπτικών αδειών, μια τρύπα που άφησε ορθάνοιχτη η κυβέρνησης εμμένοντας σε μια διαδικασία διάτρητη και εκτεθειμένη στο ΣτΕ. Μιας λοιπόν και δεν κατάφερε να μπει από την κύρια είσοδο και να πάρει μια νέα άδεια εκ του μηδενός, μέσω της Dimera -της εταιρείας που είχε συστήσει την περίοδο που οι μνηστήρες των αδειών ξημεροβραδιάζονταν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το περασμένο φθινόπωρο- αγόρασε αντί 5 εκατ. ευρώ το 20% του Mega.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, το νέο μιντιακό σκηνικό θα συμπληρωθεί την Τετάρτη, ημέρα ολοκλήρωσης της κατάθεσης προσφορών για την εκποίηση του ΔΟΛ, ενός εκδοτικού οργανισμού που κατέχει το 22% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος ΑΕ (Mega).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Βαρδινογιάννης σε Σαββίδη. Με 30 εκατ. ευρώ παίρνεις και το MEGA και το STAR

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ιβάν Σαββίδης ανοίγει τα χαρτιά του για το Mega: Καθήκον μας η αποπληρωμή των χρωστούμενων στους εργαζομένους



    ΣΧΟΛΙΑ