• Big Story

    Γ. Στουρνάρας: Στην υπόθεση του Ελληνικού παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής

    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας καλεί τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμούς και βιώσιμες ρυθμίσεις.

    «Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται: η διενέργεια πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών ή μη, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποχρεώσεις των τραπεζών είναι βεβαίως αυξημένες: με τόσες θετικές αλλαγές, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ταχύτερη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις», εξήγησε

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει ακραία την προσέγγιση του ΔΝΤ για τις τράπεζες και υποστηρίζει ότι η υιοθέτησή της θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6% του ΑΕΠ και εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς λόγο. Όπως αποκαλύπτει, ο ίδιος επικοινώνησε με το Ταμείο και φυσικά με την ΕΚΤ για το θέμα το προηγούμενο διάστημα.

    Για την επίσπευση των στρες τεστ της ΕΚΤ σημειώνει ότι μπορούν να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα για τις τράπεζες, χωρίς -πάντως- να απαντά κατηγορηματικά στο ερώτημα αν έχει αποκλειστεί ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

    Επίσης, προειδοποιεί ότι αν υπάρξει «καθαρή έξοδος» της χώρας από το μνημόνιο, χωρίς αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, οι τράπεζες θα πληρώσουν υψηλό κόστος, καθώς θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο ακριβό σύστημα έκτακτης χρηματοδότησης (ELA).

    «Τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν ήδη γίνει στον εγχώριο τραπεζικό τομέα συνηγορούν υπέρ της επιστροφής του στην κανονικότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν βρήκαμε επιχειρήματα για τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα του Βορρά ή του Νότου», πρόσθεσε.

    Παραβιάζονται οι κανόνες της κοινής λογικής στην περίπτωση του Ελληνικού

    Ο κ. Στουρνάρας μιλά ακόμη για την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και για την ανάγκη να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, ολοκληρώνοντας γρήγορα την αξιολόγηση.

    Η Ελλάδα στέλνει ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα, ως επενδυτικός προορισμός, με την υπόθεση, σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

    «Εδώ φαίνεται να παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής», σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έγκαιρη αξιολόγησή της θα έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό χώρο. «Εκτιμώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν δημιουργεί εμπόδια για το στόχο αυτό. Είναι σαφές ποιες υποχρεώσεις έχουμε και είναι στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε τα βήματα το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταλονία: Διανυκτέρευσαν έξω από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Κουρουμπλής: Γιατί με έχουν βάλει στο στόχαστρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Μπαλάφας: Να αξιοποιήσουμε πλωτά μέσα για τους πρόσφυγες



    ΣΧΟΛΙΑ