• Big Story

    Fraport και Παπαστράτος: Πως οι πολυεθνικές κρατούν ζωντανή την ελληνική οικονομία


    Εάν κάποιος αποφάσιζε να διαβάσει ένα τυπικό οικονομικοπολιτικό ρεπορτάζ από την Ελλάδα των τελευταίων μηνών, το περιεχόμενό του, λίγο-πολύ, θα μπορούσε να συνοψιστεί μέσα σε λίγες, συγκεκριμένες προτάσεις:  «Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Δανειστών συνεχίζονται. Ο χρόνος κάθε μέρα πιέζει όλο και περισσότερο. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκαλεί αβεβαιότητα στην αγορά και έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία»

    Ωστόσο, παρά τα εμπόδια που προκαλεί αυτό το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα, στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες που μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα για καλύτερες μέρες και να ανοίξουν, επιτέλους, τις πόρτες της αγοράς εργασίας για χιλιάδες νέους Έλληνες.

    Η πολυεθνικές στη μάχη κατά της ανεργίας

    Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί, ίσως, η περίπτωση της Fraport Greece. Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων πέρασε από αμέτρητα εμπόδια και μόλις αυτή την εβδομάδα, μετά από συνεχόμενες αναβολές, μπορεί να πει κανείς πως επιτέλους μπαίνει στην τελική της φάση.

    Αλεξάντερ Τσίνελ CEO Fraport Greece (στο μέσο) , Γιάννης Παπάζογλου , Επικεφαλής Επικοινωνίας Fraport Greece ( αριστερά)
    Αλεξάντερ Τσίνελ CEO Fraport Greece (στο μέσο) , Γιάννης Παπάζογλου , Επικεφαλής Επικοινωνίας Fraport Greece ( αριστερά)

    Η Fraport έχει ήδη δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, με προσλήψεις σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ δρομολογούνται ακόμα 160 προσλήψεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Μάλιστα, το 96% των εργαζομένων είναι Έλληνες, ενώ οι μέσες αποδοχές που προσφέρονται στο προσωπικό των αεροδρομίων είναι οι διπλάσιες από τις αντίστοιχες αποδοχές που θα λάμβαναν αν η Fraport Greece ακολουθούσε μισθολογικά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – και μάλιστα οι αποδοχές αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν γίνει η ανάληψη των αεροδρομίων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πληρώνονται εξτρά βάρδιες για νυχτερινή απασχόληση, Κυριακές/Αργίες κλπ.

    Αντίστοιχη σημαντική συνεισφορά στη μάχη κατά της ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται πως θα δώσει και η επένδυση – μαμούθ από την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος. Η θυγατρική του διεθνούς «Κολοσσού» Philip Morris, προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας ανακοίνωσε τη δημιουργία  400 νέες θέσεις απασχόλησης, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που προσφέρει ήδη καθώς και τις 250 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά για τη δραστηριότητα του IQOS.

    Παπαστράτος
    Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος

    Ανάλογη συμβολή στη μάχη κατά της ανεργίας, θα μπορούσε να έλθει και μέσω της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, η οποίο όμως κολλά στη γραφειοκρατία και σε… απίθανες δικαιολογίες και προσκόμματα.

    Στροφή στις επενδύσεις. Τι κάνουν ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-WIND

    Οι μεγάλες εταιρείες κρατούν ψηλά την ελληνική αγορά με νέες επενδύσεις. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, με όπλο την κερδοφορία του το 2016 ετοιμάζει μέσα στα επόμενο διάστημα ένα πραγματικό «επενδυτικό τσουνάμι».  Μέσα στο 2017 θα χρηματοδοτήσει με 700 εκατ. ευρώ τα σχέδια του γύρω από τα Δίκτυα Νέας Γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμενο για τη συνδρομητική του τηλεόραση.

    Μιχάλης Τσαμάζ ΟΤΕ
    Μιχάλης Τσαμάζ. Ετών 56. Επικεφαλής ΟΤΕ

    Αλλά και η Wind υπό τον Νασο Ζαρκαλή , η οποία  επέστρεψε στα κέρδη, ανακοίνωσε σημαντικά επεκτατικά σχέδια για το 2017, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το ξεκίνημά της στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της.

    Νάσος Ζαρκαλής. CEO WIND
    Νάσος Ζαρκαλής. Ετών 56. CEO WIND

    Ανάλογα επενδυτικά σχέδια, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει φυσικά ανακοινώσει και η διοίκηση του ΟΠΑΠ, η οποία με το μεγάλο ομόλογό της κατάφερε να δώσει μια νέα πνοή αισιοδοξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Βήματα με σοβαρότητα και ευθύνη

    Σημαντικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι της Ελλάδας κατάφεραν μέσα στο 2016 να πετύχουν εντυπωσιακά κέρδη, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Fourlis, ο όμιλος Σαράντης, ο Μυτιληναίος , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ  

    Σε αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσε να μπει η Frigoglass. Οι επιχειρήσεις άλλωστε έχουν πάντα μπροστά τους δύσκολες προκλήσεις, και το 2016 ήταν μια άτυχη χρονιά για την εταιρεία του Χάρη Δαυίδ, η οποία βρέθηκε σε τραγική κατάσταση έπειτα από την κατάρρευση σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών στην Αφρική.

    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E
    Αναστάσης Δαυἰδ. CEO Coca Cola 3E

    Ωστόσο, με μια άκρως επαγγελματική και ευσυνείδητη στάση, η οικογένεια Δαυίδ της 3Ε, αποφάσισε να δείξει σε όλους τι σημαίνει πραγματικά να παίρνεις τις ευθύνες που σου αναλογούν και να μην τα παρατάς ποτέ. Βάζοντας ένα σημαντικό ποσό από την τσέπη του (60 εκατ. ευρώ), ο κύριος μέτοχος της Frigoglass ευελπιστεί να καταφέρει να γυρίσει το κλίμα και να καταφέρει να ξαναοδηγήσει την εταιρεία σε νέες επιχειρηματικές επιτυχίες.

    Νέοι «παίκτες»

    Πέρα από τους παλιούς παίκτες, ωστόσο, υπάρχουν και νέες προσπάθειες που δίνουν ανάσα αισιοδοξίας στην Ελληνική Αγορά. Όπως για παράδειγμα η μεγάλη νέα συμμαχία στον χώρο των ελληνικών τραπεζών, μεταξύ του πρώην επικεφαλής της Barclays Bob Diamond και του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς,  Άνθιμου Θωμόπουλου, οι οποίοι στοχεύουν να μετατρέψουν την πρώην Credicom σε σημαντικό παίκτη στον τομέα αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. Η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαγορά της Credicom Consumer Finance μεταξύ της Credit Agricole και του Atlas Capital έγινε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017. Η Credicom Consumer έχει κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Atlas Capital φέρεται να συγκαταλέγεται στους πιθανούς διεκδικητές της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

    Άνθιμος Θωμόπουλος.
    Άνθιμος Θωμόπουλος.

    Είναι πλέον καιρός το ενθαρρυντικό κλίμα που προκαλούν οι μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλιές των πολυεθνικών και εγχώριων ομίλων που αποφάσισαν να «ψηφίσουν» Ελλάδα να αρχίσουν να παρασύρουν και τις μικρότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ελλάδα. Για να γίνει, πρέπει και το Κράτος να αρχίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με την σοβαρότητα που αρμόζει στην κατάσταση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport: Έτσι θα εκσυγχρονίσουμε γρήγορα τα 14 αεροδρόμια της χώρας
     



    ΣΧΟΛΙΑ