• Big Story

    Τράπεζες: Στην πόρτα της εξόδου πάνω από 5.000 υπάλληλοι, με μειωμένα «πακέτα» αποζημίωσης

    εφάπαξ


    Περισσότεροι από 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι θα οδηγηθούν στην έξοδο μέχρι τα μέσα του 2018, ωστόσο τα «πακέτα» αποζημίωσης που θα λάβουν για την αποχώρηση τους θα είναι έως και κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

    Το 2018 το τραπεζικό δίκτυο θα αριθμεί λιγότερα 1800 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός των εργαζομένων θα έχει μειωθεί στις 35.000 με 36.000 εργαζομένους. Στο τέλος του 2016 το προσωπικό των τραπεζών αριθμούσε 41.000 άτομα και το δίκτυο 2.206 καταστήματα.

    Δέκα χρόνια πριν, το 2008, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων προσέγγιζε τις 65.000 και το δίκτυο τα 3.800 καταστήματα. Βέβαια τότε δραστηριοποιούνταν στη χώρα 40 ελληνικές και ξένες τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει 5 τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Attica- ενώ παρουσία έχει η HSBC και πέντε ακόμα ξένες τράπεζες (οι οποίες στο τέλος του 2016 διατηρούσαν από ένα γραφείο στην Αθήνα και απασχολούν συνολικά 95 άτομα).

    Σήμερα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζουν τα νέα προγράμματα εθελούσιας για να περιορίσουν το προσωπικό τους και κατ΄επέκταση το λειτουργικό κόστος. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι να αποχωρήσουν περί τα 2.000 άτομα, ο ανάλογος σχεδιασμός είναι για περίπου 1.000 άτομα σε Εθνική και Eurobank και περί τα 500 άτομα από την Alpha Bank.

    Την ίδια ώρα τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως τα καταστήματα έχουν «δουλειά» μόνο τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα, μόνο για την πληρωμή των συντάξεων (υπάρχουν πελάτες που περιμένουν ακόμα και σήμερα στο γκισέ για να ενημερώσουν το βιβλιάριο) και για τις πληρωμές φόρων κλπ.

    Παράλληλα οι τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες μέσω των εναλλακτικών δικτύων και σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη την επόμενη 5ετία ο αριθμός εργαζομένων και φυσικών καταστημάτων θα συρρικνωθεί επιπλέον κατά 25%. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί σε λιγότερα από 27.000 άτομα και το δίκτυο στα 1.200 με 1.300 καταστήματα.

    Η συρρίκνωση του δικτύου αποτελεί προϋπόθεση στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης και το προσωπικό μεταφέρεται σε κεντρικές εργασίες, κυρίως στο κομμάτι που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαϊκών αρχών που έχουν αναλάβει οι τράπεζες για μείωση του προσωπικού. Οι τραπεζίτες δέχονται μεγάλες πιέσεις και από τους μετόχους τους ειδικά τα ξένα funds για μειώσεις προσωπικού κατά 5 με 7 χιλιάδες άτομα, καθώς έτσι οι ισολογισμοί τους μπορούν να καταστούν περισσότερο κερδοφόροι και αποτελεσματικοί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Σκύλλα (ΔΝΤ) και η Χάρυβδη («κόκκινα» δάνεια) των τραπεζών, εν όψει των νέων stress tests!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Athos management ΑΕΔΑΚ: Καμιά μετοχική σχέση με τον Βασίλη Μηλιώνη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Euroxx: Περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ