• Big Story

    Πακέτα ρυθμίσεων, ακόμα και με μηδενικά επιτόκια και «κούρεμα» οφειλής, λανσάρουν οι τράπεζες

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Με «γενναίες» ρυθμίσεις  που προβλέπουν  ακόμα και μηδενικά  επιτόκια όπως  και «κούρεμα» της οφειλής, οι τράπεζες προσφέρουν πακέτα ρεαλιστικών λύσεων στους δανειολήπτες που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα δάνεια τους.

    Τα νέα προγράμματα που έχουν λανσάρει οι τράπεζες είναι «συμβατά» με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των οφειλετών, με τις αξίες των ακινήτων   και κυρίως είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα, ώστε τα ρυθμισμένα δάνεια να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μην «σκάσουν» εκ νέου σε διάστημα 6-12 μηνών.

    Τα τραπεζικά στελέχη ζητούν από τους δανειολήπτες με δάνεια σε μικρή ή μεγαλύτερη καθυστέρηση να τους προτείνουν τις δικές τους λύσεις και  στη συνέχεια καταλήγουν σε ρυθμίσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Για τους δανειολήπτες που θα συνεχίσουν να «κωφεύουν» είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με προγράμματα πλειστηριασμών.

    Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά  της ευελιξίας που δείχνουν τα πιστωτικά ιδρύματα  προκειμένου να ρυθμιστούν οφειλές με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
    Δανειολήπτης με καταναλωτικό δάνειο ύψους 17.700 ευρώ χωρίς προσημείωση, διάρκειας 12 ετών, με επιτόκιο  13,5% πλήρωνε δόση 300 ευρώ. Με τη ρύθμιση το επιτόκιο του δανείου καθίσταται μηδενικό για 4 χρόνια και η δόση  μειώνεται στα 122,92 ευρώ και στη συνέχεια για τα επόμενα 8 έτη ανεβαίνει στα 205 ευρώ (με επιτόκιο 13,5%).
    Δανειολήπτης στεγαστικού δανείου, ποσού 65.000 ευρώ με διάρκεια 35 έτη και επιτόκιο 6,12% πλήρωνε δόση 405 ευρώ. Με τη ρύθμιση  το επιτόκιο μειώνεται στο 2% για 6 χρόνια και στη συνέχεια στο 4%, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται στα 199 ευρώ.

    Οι τράπεζες προτείνουν πλέον ρεαλιστικές λύσεις καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν  ότι αρκετοί δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια  σταμάτησαν να πληρώνουν,  λόγω της μεγάλης απόκλισης, μεταξύ του ανεξόφλητου υπολοίπου και της τρέχουσας αξίας του ακινήτου.

    Όπως εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη, σημαντικός αριθμός δανειοληπτών θα  ανταποκριθεί στα νέα προγράμματα, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει το ακίνητο του.
    Μάλιστα αναφέρουν πως με τις εξατομικευμένες λύσεις μπορούν να επανέλθουν στην «πράσινη περιοχή» σχεδόν το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Τέλος αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα  στοιχεία της ΤτΕ στο «κόκκινο» είναι  464 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, 423 χιλιάδες επιχειρηματικά και  1,9 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε σημαντική εισροή  νέων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Στο στεγαστικό  χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων  αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ