• Big Story

    Tράπεζες: Nα ξεκινήσει ο κύκλος ανάπτυξης μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

    Βρυξέλλες


    Επιτάχυνση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για να εισέλθει η οικονομία σε νέα φάση ζητούν οι τραπεζίτες. Η απόφαση του Eurogroup, αν και δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές υψηλές προσδοκίες περί διευθέτησης του χρέους και QE, δίνει προοπτικές και για αυτό και κυρίως μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη ενός βιώσιμου και μακροχρόνιου αναπτυξιακού κύκλου, τονίζουν στο mononews τραπεζίτες.

    Με την προυπόθεση, όπως υπογραμμίζουν, ότι θα τρέξουν πλέον γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις και θα προσελκυθούν επενδύσεις που είναι και ο καταλύτης για την ανάπτυξη.

    Όλο το βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων και εξωστρέφειας, λένε χαρακτηριστικά.

    Η περίοδος αβεβαιότητας των πρώτων μηνών του 2017 κόστισε στις τράπεζες τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κόκκινα δάνεια και η προσδοκία είναι ότι στη διάρκεια του έτους θα βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και θα γίνει δυνατό να πιiαστούν οι στόχοι.

    Η συμφωνία που προέκυψε από το Eurogroup μπορεί να αποτελέσει μια βάση για την οικονομία εκτιμούν οι τραπεζίτες. Καταρχάς γιατί κλείνει η εκκρεμότητα που ταλάνισε την οικονομία εδώ και μήνες αλλά και γιατί μπορεί να δώσει ένα σήμα και στις αγορές.

    Η αυξημένη δόση μάλιστα αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα βοηθώντας το Δημόσιο να προχωρήσει σε αποπληρωμές οφειλομένων.

    Η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.

    Μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια θα εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,1 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 1,6 δισ. για ληξιπρόθεσμα ενώ θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.

    Σημαντική είναι και η έμφαση που δίνεται από το Eurogroup στην ανάπτυξη καθώς θα εξεταστεί με την Κομισιόν η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ θα δοθούν εργαλεία για την υποστήριξη των επενδύσεων.

    Πάντως οι τραπεζίτες τονίζουν ότι το κρίσιμο είναι να διαμορφωθεί, και να εφαρμοστεί, μια αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική που θα ανοίξει τις διεθνείς αγορές, θα αναζωογονήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις εξαγωγές τα έργα υποδομής ιδίως σε κλάδους όπου υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Θα πρέπει δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας,εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ολοκληρώθηκε το Eurοgroup με επίτευξη συμφωνίας για δόση 8,5 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδημούλης: «Λευκός καπνός στο Eurogroup» – Το σχόλιο στο Twitter

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Δεν παίζονται. H χώρα βουτάει στο κενό και αυτοί λένε συνεχώς ψέματα



    ΣΧΟΛΙΑ