• Big Story

    Mιχάλης Σάλλας: Το μεγάλο στοίχημα – Φτιάχνει την «Τράπεζα των Κρητικών»

    Μιχάλης Σάλλας τράπεζα

    Μιχάλης Σάλλας. Τραπεζίτης


    Σε μια σύγχρονη τράπεζα που αναπτύσσεται και ταυτόχρονα διατηρεί τον περιφερειακό χαρακτήρα της μετεξελίσσεται η Παγκρήτια Τράπεζα με την καθοδήγηση του Μιχάλη Σάλλα και επόμενο βήμα είναι η συγκέντρωση νέων κεφαλαίων.

    Στη συνέλευση των μεριδιούχων της τράπεζας έγινε λόγος για ανανέωση και ενίσχυσης του οράματος για την «Τράπεζα των Κρητικών». Και πράγματι η Παγκρήτια με μερίδιο αγοράς 21% στον Νομό Ηρακλείου και περίπου 14% στην Κρήτη, έχει μια ισχυρή βάση ανάπτυξης σε επίπεδο χρηματοδότησης και στήριξης της τοπικής οικονομίας ενώ με τον εκσυγχρονισμό που ήδη έχει ξεκινήσει σε επίπεδο διαδικασιών και υποδομών, αναμένεται σύντομα να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της.

    Ο σχεδιασμός βασίζεται στην μετατροπή της Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία αξιοποιώντας την δυναμική που έχει η οικονομία της Κρήτης μπορεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια.

    «Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό στοίχημα που θα το κερδίσουμε αποδεικνύοντας πως η ελληνική οικονομία και ασφαλώς η οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης», τονίζει ο Μιχάλης Σάλλας.

    Η Παγκρήτια επικεντρώνεται στην χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, της μεταποιητικής βιομηχανίας, κυρίως στο χώρο της αγροτοδιατροφής, του τουρισμού, των μεταφορών, του εμπορίου και στις άμεσες κινήσεις είναι η χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας, μέσω κονδυλίων που διατίθενται από την ΕΤΕπ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το πακέτο Γιουνκέρ, το πρόγραμμα CΟSME και το ΕΤΕΑΝ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση νέων καταθέσεων, καθώς και πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με αποδέκτες 4.000 αγρότες, όπως και ειδικά προγράμματα για 1.000 αγρότες, με έναρξη από τα μέσα Ιουλίου.

    Παράλληλα, η Παγκρήτια θα δώσει έμφαση στη διαχείριση κόκκινων δανείων και για το λόγο αυτό, έχει απευθύνει πρόσκληση στους δανειολήπτες με καθυστερημένες οφειλές να επιδιώξουν, σε συνεργασία με την τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή θα ακολουθήσει σκληρή στάση έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

    Υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Σάλλα η Παγκρήτια προχωρά σε ριζική αναδιάθρωση υποδομών: πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος, ενώ συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και η αναβάθμιση των υπόλοιπων υποστηρικτικών πληροφοριακών συστημάτων. Συγχρόνως ξεκίνησε η προετοιμασία για την εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού και καινοτόμου ηλεκτρονικής τραπεζικής, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει απεριόριστα τους συναλλασσόμενους πελάτες.

    Στους μελλοντικούς στόχους εντάσσονται η λειτουργία της «Ηλεκτρονικής Τράπεζας» μέχρι το τέλος του 2017, καθώς και η δημιουργία νέων προϊόντων, η προσέλκυση νέων πελατών καθώς και η ανάπτυξη του τομέα Treasury για τη στήριξη των εξαγωγών και του τουρισμού.

    Μαζί με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμορφώνεται ο τομέας χορηγήσεων, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πελατών.

    Η συμμετοχή της Lyktos και του Μιχάλη Σάλλα ενίσχυσε σημαντικά τα κεφάλαια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο επίπεδο του 11% και πρακτικά θωρακίζει την τράπεζα και δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές ενώ δρομολογείται η αύξηση Συνεταιριστικού Κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης τριετίας καθώς και η η έκδοση ομολογιακού δανείου, μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ με Ονομαστικά Ομόλογα Μειωμένης Εξασφάλισης για διάρκεια έως 7 έτη και μέχρι του ποσού των 20 εκατ. ευρώ με Ονομαστικά Μετατρέψιμα Ομόλογα αόριστης διάρκειας.



    ΣΧΟΛΙΑ