ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νικόλας Παναγή (Eurobank): Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον παράλληλη στρατηγική, αλλά βασικό κριτήριο χρηματοδότησης
Στο επίπεδο που κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο θα διαμορφωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου που οι τράπεζες θα ανακοινώσουν στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με αναλυτές, η συνολική κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 200 εκ.ευρώ για το σύνολο του κλάδου, αλλά το πιο κρίσιμο στοιχείο θα είναι η δυσκολία να επιτευχθεί πρόοδος και στα δύο μέτωπα των προβληματικών δανείων: οι τράπεζες μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν την τάση ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η διάσταση μεταξύ της πορείας των NPEs και των NPLs που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να καταγραφεί και στο δεύτερο τρίμηνο όπου πάντως θα υπάρξει μείωση των προβλέψεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει στο δεύτερο τρίμηνο κέρδη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από ζημία 7 εκ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, η Alpha Bank αναμένεται να καταγράψει κέρδη της τάξης των 35 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 48 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Η Εθνική τράπεζα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα έχει κέρδη της τάξης των 28 εκατ.ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο από 5 εκατ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο ενώ η Eurobank εκτιμάται ότι θα έχει κερδοφορία ύψους 35 εκατ.ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από 37 εκατ στο πρώτο τρίμηνο.
Στο πρώτο τρίμηνο 2017 οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ. ευρώ ή κατά 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο. Παράλληλα, δεν πέτυχαν τον στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανήλθαν στα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.
Η Εθνική Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, κατά 0,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1% και ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στο 33,9%.
Για την Alpha Bank τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 123 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2017, έναντι αύξησης 50 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται σε 53,8%.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση έναντι αυξήσεως των νέων καθυστερήσεων κατά 225 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Στο τέλος Μαρτίου 2017 ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 38,1% σε επίπεδο Ομίλου.
Στη Eurobank, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν θετικά και ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2017 αλλά τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν αρνητικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, και μειώθηκαν κατά 72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε στο 45%.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε σε 37,8%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, με αθροιστική μείωση 2,3 δισ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Πουλάνε δάνεια πάνω από 6 δισ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασταμάτητο ράλι για το bitcoin – Έσπασε και το «φράγμα» των 4.000 δολαρίων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εντόπισαν POS που έστελναν τα χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντάξεις: Γιατί οι 50άρηδες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της επόμενης αύξησης ορίων το 2030
- Γιώργος Παπανδρέου: Οργισμένος για δημοσίευμα που τον εμπλέκει στην υπόθεση Επστάιν – «Τέλος η λάσπη!»
- Άκης Σκέρτσος: Επιβεβλημένη η επίτευξη συναίνεσης ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της Αναθεώρησης
- Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Μητσοτάκη στο Συμβούλιο της Ειρήνης για τη Γάζα τον Φεβρουάριο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.