• Big Story

    Ντένης Πλέσσας: Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ

    Ντένης Πλέσσας. Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin

    Ντένης Πλέσσας. Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin


    Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήρθε σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία σε ότι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με την Άγκυρα, την ώρα που η Μέση Ανατολή συνεχίζει να παραμένει ένα φλέγον ζήτημα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, καθώς και η προσέγγιση του Ερντογάν στον Πούτιν μέσω της αγοράς των πυραύλων S-400, προσέφεραν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Κάπως έτσι προέκυψε η επισημοποίηση μιας μεγάλης αμυντικής συμφωνίας που «ψηνόταν» εδώ και μεγάλο διάστημα και αφορά φυσικά την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Μια συμφωνία που όπως ανέφερε ο κ. Τραμπ θα κυμανθεί γύρω στα 2,4 δισ. ευρώ και η οποία έχει έναν πραγματικά μεγάλο κερδισμένο. Το όνομά του; Ντένης Πλέσσας.

    Ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, πολέμησε πραγματικά για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο κ. Πλέσσας, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε φροντίσει να παρουσιάσει στους Έλληνες δημοσιογράφους, που καλύπτουν το στρατιωτικό ρεπορτάζ, τα εντυπωσιακά νέα προϊόντα που περιλαμβάνει η «βαλίτσα» της Lockheed Martin: Τα μαχητικά F-16, F-22 και F-35,  το ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που εξειδικεύεται και στον ρόλο της προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης T-50, τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J και C-5 Galaxy, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion μέχρι το περίφημο Skunk Works.

    Η  αναβάθμιση των F-16 συνέχισε να τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπευθύνων της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα, στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ιδιαίτερες συζητήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους γύρω από το θέμα, το οποίο φαίνεται πως κρίνεται ζωτικής σημασίας για την πολεμική αεροπορία. Ο λόγος ήταν απλός. Η δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν άφηνε περιθώρια για εφησυχασμό, ιδιαίτερα καθώς ήταν γνωστή η συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μεγάλου αριθμού από τα μαχητικά F-35. Κάπως έτσι, άλλωστε, προέκυψε και το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει και εκείνη το πλέον σύγχρονο, 5ης γενιάς μαχητικό αεροπλάνο.

    Ωστόσο, παρά τις λογικές ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας, υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα που χαλούσε τις επενδύσεις που με τόσο κόπο προσπαθούσε να κλείσει για λογαριασμό της Lockheed ο Ντένης Πλέσσας. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία επιβαρυνόταν μάλιστα από το κλίμα αμφιβολίας και ανησυχίας που προκαλούσε η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα, η υπόθεση απέκτησε ξαφνικά και μια ιδιαίτερη πολιτική απόχρωση, έπειτα από τις αιχμές που άφησε ο Νίκος Φίλης για το θέμα εναντίον του Πάνου Καμμένου.

    Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συνέχιζαν να τρέχουν με ταχείς ρυθμούς με μια σειρά από απανωτά γεγονότα με πρωταγωνιστές του Τούρκους. Η επιλογή των Αμερικανών να στηρίξουν τους Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ, η προσέγγιση του Ερντογάν με τη Ρωσία αλλά και οι κόντρες του με την Ευρώπη για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του, οι οποίες οδήγησαν τους Γερμανούς στην έξοδο από τη νατοϊκή βάση στο Ιντσιρλικ. Και κυρίως, οι αδέξιες διπλωματικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου που επιδεινώθηκαν μετά την περιπετειώδη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

    Όλα αυτά έφεραν τις ΗΠΑ σε σχίσμα με την παραδοσιακή σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αναγκασμένος να στρέψει και αλλού το βλέμμα για βοήθεια και η Ελλάδα, με την βάση της Σούδας, μπορεί να είναι σημαντικός συμπαραστάτης σε αυτό.

    Οι άνεμοι είναι με το πλευρό του Ντένη Πλέσσα και η συμφωνία που φαίνεται πως προχωρά ολοταχώς προς υλοποίηση βρίσκει και τον ίδιο, σίγουρα, ιδιαίτερα ικανοποιημένο. Και φυσικά μεγάλο κερδισμένο της πρώτης ίσως σημαντικής επένδυσης που καταφέρνει να κλείσει η Κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι big business της κυβέρνησης με την Lockheed Martin και ο Ντένης Πλέσσας – Πού χάθηκε ο Φίλης;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο – Έκλεισε η συμφωνία των 2,4 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16



    ΣΧΟΛΙΑ