• Big Story

    Μοντέλο ΔΟΛ και για άλλους 50

    ΔΟΛ

    Το κτήριο, όπου στεγαζόταν ο ΔΟΛ


    Το καθεστώς ειδικής διαχείρισης τεστάρισε η περίπτωση ΔΟΛ με αποτέλεσμα οι τράπεζες να δρομολογούν την εφαρμογή του και σε άλλες επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη. Εκτιμάται ότι περίπου 50 επιχειρήσεις μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό και να είναι επιτυχής η διαδικασία.

    Ο ΔΟΛ πραγματοποίησε το crash test για τις τράπεζες και γενικότερα για το σύστημα, όσον αφορά στην εφαρμογή διατάξεων νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη του 2014 και άρχισε να εφαρμόζεται πριν από μερικούς μήνες .

    Ειδικά η απόφαση να μπει το Συγκρότημα, μια εμβληματική επιχείριση στο χώρο του Τύπου, ήταν παρακινδυνευμένη αλλά όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η απόφαση να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση παρά τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν στην εφαρμογή της διάταξης, αποδείχθηκε σωστή.

    Αποδείχθηκε μάλιστα στην πράξη ότι δεν υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα μέσα σε μερικούς μήνες να εκποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, ενώ με τη διαδικασία της εκκαθάρισης αυτό θα απαιτούσε χρόνια.

    Εφόσον το αποτέλεσμα, όπως αναμένεται, των δύο πλειοδοτικών διαγωνισμών κυρωθεί χωρίς προβλήματα από το αρμόδιο δικαστήριο, η περίπτωση του ΔΟΛ αναμένεται να αποτελέσει πιλότο για αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Τραπεζίτες εκτιμούν ότι αντίστοιχη διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για περίπου 50, εισηγμένες και μη, επιχειρήσεις.

    Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν για δύο τουλάχιστον συνεχόμενες χρήσεις αρνητικά ίδια κεφάλαια ή ίδια κεφάλαια χαμηλότερα του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το νόμο.

    Η περίπτωση της Alpha Grissin έδειξε ότι η λύση της ειδικής διαχείρισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν οι ίδιες ή προμηθευτές τους αίτηση πτώχευσης, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των τραπεζών.

    Οπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη στο mononews είναι ένα σαφές μήνυμα που δίνεται στους επιχειρηματίες και όσοι δεν δείξουν σαφή δείγματα συνεργασίας, θα απομακρύνονται από τις επιχειρήσεις τους.

    Οι περιπτώσεις των Μπελλέ- Στεφανή και του Θανάση Λαβίδα είναι ενδεικτικές αλλά θα ακολουθήσουν και άλλα ηχηρά ονόματα αφού οι τράπεζες επιταχύνουν τις κινήσεις τους στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, έχοντας αποφασίσει να ασκήσουν τεράστια πίεση για αλλαγές στη διοίκησή τους ή σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν άμεσα σε διαταγές πληρωμής που θα αποσυνδέσουν αυτομάτως τις επιχειρήσεις από τη μηχανική υποστήριξη.

    Ο πρόεδρος της Εurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης το είπε και πάλι ξεκάθαρα στέλνοντας μήνυμα χθες στους απανταχού μεγαλομπαταχτσήδες:« τράπεζες, πολιτεία, εποπτικές αρχές και κοινωνία, είναι αναγκαίο να συμφωνήσουν ότι: Δεν θα χαριστούν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς που έχουν έοετη δυνατότητα αλλά αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, γιατί το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλο και άδικο.

    Δεν θα διευκολύνουν τη νόθευση του ανταγωνισμού με ευνοϊκές ρυθμίσεις κακοπληρωτών, που δεν συμμετέχουν στο κόστος εξυγίανσης και δεν συνεργάζονται με τις τράπεζες και δεν θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να ρευστοποιήσουν στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές (firesales) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα νέα πρόσωπα της Τράπεζας Πειραιώς, τo offside της Vodafone και τι θα κάνει Αντώνης Κεραστάρης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Γιατί η Intralot σημείωσε κέρδη στο ΧΑ 7%;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θρίλερ για 500 εργαζόμενους: Στον δρόμο του ΔΟΛ και η Πήγασος – Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ