• Big Story

    Απεργία στα ΕΛΠΕ: Αφήνουν την αγορά χωρίς καύσιμα στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν!

    • NewsRoom


    Απεργιακές κινητοποιήσεις για συνολικά 16 ημέρες (!) έχει κηρύξει το σωματείο εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, απειλώντας την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Και όλα αυτά για τα… ρυμουλκά.

    Συγκεκριμένα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια έχει προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες για αύριο Παρασκευή και την Δευτέρα 14 Αυγούστου, δύο 48ωρες απεργίες που ξεκινούν την Παρασκευή 18 Αυγούστου και την Κυριακή 20 Αυγούστου και δύο 5νθήμερες απεργίες που ξεκινούν από την Τρίτη 22 και την Κυριακή 27 Αυγούστου.

    Αιτία ή αφορμή αυτής της πρωτοφανούς αναστάτωσης είναι το αίτημα για άμεση εφαρμογή του Κανονισμού για τις προδιαγραφές των ρυμουλκών πρόσδεσης/απόδεσης/επιφυλακής στις λιμενικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Αττική, καθώς, όπως λέει το σωματείο, «η αναστολή του εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων».

    Από τις κινητοποιήσεις, εφόσον τελικώς πραγματοποιηθούν, θα διακοπεί η τροφοδοσία με πετρέλαιο των διυλιστηρίων σε μια περίοδο που η ζήτηση για καύσιμα (κίνησης, αεροπορικά, ναυτιλίας) είναι στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Τα ΕΛΠΕ, παρέχουν καύσιμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ακτοπλοΐα, στο αεροδρόμιο, στη ΔΕΗ, τα Σώματα Ασφαλείας και τα κρατικά νοσοκομεία, ενώ είναι σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ θα προσφύγουν αύριο Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο, υπογραμμίζοντας πως η ζημία θα ανέλθει σε 70 εκατ. δολάρια. Η παύση λειτουργίας των διυλιστηρίων απαιτεί 5 ημέρες για να βρεθούν εκ νέου σε κανονική κατάσταση, το οποίο σημαίνει την επιβάρυνση με κόστος 37,4 εκατ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η υπερφορολόγηση βάζει «φωτιά» στα καύσιμα – Στο 72% οι φόροι για τη βενζίνη!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε νέα υψηλά η αεροπορική κίνηση – Αύξηση 7,5% τον Ιούλιο στις τουριστικές αφίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με διψήφιο ρυθμό «τρέχουν» οι αφίξεις τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια το πρώτο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ