• Big Story

    Στην ερώτηση της κ. Φωτίου “Απατεώνες είμαστε;;” 9 στους 10 Έλληνες ξέρουν την απάντηση

    Άγης Βερούτης

    Άγης Βερούτης. Αρθρογράφος και Μηχανικός


    Η εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση είναι προς συμφέρον όλων, καθώς αυτή υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη: όσοι περισσότεροι εμπιστεύονται μια κυβέρνηση, τόσο πιθανότερο είναι αυτοί να επενδύσουν και να καταναλώσουν, βοηθώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη. Η δική μας κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην την εμπιστευόμαστε. Είναι ίσως η αποτελεσματικότερη κυβέρνηση παγκοσμίως στην καταστροφή της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν.

    Δεν έχει ξαναγίνει

    Όσο και αν ακούμε την κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν “δεν τραβάει ο Κούλης”, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της μέτρησης Καταλληλότητας για Πρωθυπουργός, όπου αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μπροστά από πρωθυπουργό. Δεν έχει ξαναγίνει!

    Τον Ιούλιο βγήκε η ετήσια παγκόσμια μελέτη του ΟΟΣΑ Government at a Glance, η οποία μεταξύ άλλων μετράει την Εμπιστοσύνη των πολιτών προς την εκλεγμένη Κυβέρνησή τους.

    Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή μαζί με την Ινδονησία με εμπιστοσύνη 82%, ενώ η Δανία βρίσκεται στον περσινό παγκόσμιο μέσο όρο στο 45%, και η Αυστραλία στο 43% που είναι ο φετινός μ.ο. Παγκοσμίως.

    Η Ελλάδα για φέτος έπεσε στο 1/4 του παγκόσμιου μ.ο. κοντά στον πάτο της μελέτης.

    Δηλαδή την σημερινή κυβέρνηση εμπιστεύεται μόλις ένας στους 10 Έλληνες!

    Λιγότεροι και από τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.

    Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με συνέπεια λόγων – πράξεων. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι τίποτε από όσα λέγει προεκλογικά ή στην διάρκεια της θητείας της, δεν σκοπεύει πραγματικά να τηρήσει. Οι εξαγγελίες της είναι απλά μέρος του διαλεκτικού υλισμού, όπου η εργαλειοποίηση του ψέματος αποτελεί πολιτική στρατηγική μέχρι την αντικατάσταση της Αστικής Δημοκρατίας με Λαϊκή Δημοκρατία.

    Το αποτέλεσμα όμως είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση εννοεί τα αντίθετα από όσα εξαγγείλει. Συμπεριφέρεται ως κατσαπλιάς απέναντι στην Μεσαία Τάξη την οποία μεθοδικά εξανδραποδίζει από την έναρξη της θητείας της, έχοντας παγιδεύσει και τις καταθέσεις της μετά από 2,5 χρόνια capital controls.

    Ταυτόχρονα είναι ανίκανη να φέρει ΜΙΑ νέα επένδυση. Ως τώρα έχει μόνον ολοκληρώσει ελάχιστες από τις επενδύσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση Σαμαρά, τις οποίες μάλιστα ως αντιπολίτευση έχει αντιπαλέψει.

    Στην ερώτηση της κ. Φωτίου “Απατεώνες είμαστε;;” τουλάχιστον 9 στους 10 Έλληνες ξέρουν την αληθινή απάντηση.

    Εσείς;

    Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο Twitter: @Agissilaos

     [email protected]

    TO Άρθρο δημοσιεύεται και στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος»



    ΣΧΟΛΙΑ