• Big Story

    Τουριστικές επιχειρήσεις, οι χειρότεροι κακοπληρωτές – Πώς θα κινηθούν οι τράπεζες

    tourismos


    Βιώσιμες αλλά… κακοπληρωτές είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις. Έτσι οι τράπεζες, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα πιέσουν ασφυκτικά τους επιχειρηματίες του κλάδου. Η χαρτογράφηση που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ότι στον κλάδο του τουρισμού, οι εννέα στις δέκα επιχειρήσεις είναι βιώσιμες εφόσον γίνει αναδιάρθρωση και όμως το ποσοστό καθυστερήσεων είναι από τα υψηλότερα στο σύνολο των επιχειρήσεων.

    «Δεν δικαιολογείται να είναι ο τουρισμός ο κλάδος που έχει αντέξει περισσότερο στην κρίση και παρά τα ρεκόρ αφίξεων κάθε χρόνο και τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, να έχουν όσα κόκκινα – και περισσότερα – έχουν οι άλλες επιχειρήσεις», τονίζει στο mononews τραπεζίτης.

    Οι τραπεζίτες θα κινηθούν γρήγορα καθώς το ενδιαφέρον που καταγράφεται στον τουρισμό είναι αυξανόμενο και μπορεί να μην είναι πρώτη επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά ο ρεαλισμός θα είναι ο γνώμονας των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν άμεσα.

    Όπως αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε».

    Ποιες είναι αυτές οι λύσεις; Ιδιοκτήτες που δεν θα βάλουν χέρι στην τσέπη, θα δουν την πόρτα της εξόδου και οι τράπεζες θα αναλάβουν να βρουν επενδυτές. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και εγχώριους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα είναι ισχυρό και αυτό θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες που αναμένεται να βγάλουν… στη σέντρα ακόμη και γνωστούς επιχειρηματίες του τουρισμού.

    Έχοντας χαρτογραφήσει τον επιχειρηματικό κλάδο, οι τράπεζες έχουν εντοπίσει ότι συνολικά οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις κρίνονται βιώσιμες και έχουν θετικά EBITDA, και σε αυτές θα επικεντρώνεται η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων. Όσο αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα, τις κατασκευές, το εμπόριο και τη μεταποίηση οι έξι στις δέκα κρίνονται βιώσιμες. Από πλευράς μεγέθους, οι μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινούνται στα ίδια ποσοστά βιωσιμότητας, αλλά οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθερους επαγγελματίες πιέζονται πολύ περισσότερο.

    Η χαρτογράφηση των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως έγινε με βάση τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, δείχνει ότι η ενεργός διαχείριση των NPLs μπορεί να θέσει εκ νέου σε κίνηση υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Όπως επισημαίνουν πάντως τραπεζικά στελέχη, είναι κρίσιμη η αξιοποίηση νομοθετικών εργαλείων καταρχάς για τη διάκριση των στρατηγικών κακοπληρωτών που απορροφούν πόρους του συστήματος σε βάρος των άλλων, όπως επίσης για πιο ριζικές και αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις.

    Η στάση των τραπεζών θα σκληρύνει και μάλιστα άμεσα, ενώ για τους μη βιώσιμους η λύση της ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων θα είναι μονόδρομος, με τη συνδρομή και της έναρξης λειτουργίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Βελτιωμένες προσφορές κατέθεσαν οι τρεις υποψήφιοι για τον ΟΛΘ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να πουλήσει το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ιβάν Σαββίδης: Έχει τον Μπόμπολα στο… περίμενε! – Εισηγήσεις να μην υποβάλει προσφορά για τον Πήγασο



    ΣΧΟΛΙΑ