• Big Story

    Πώς σχολιάζουν οι τραπεζίτες στο mononews την έξοδο της χώρας στις αγορές – Τι προειδοποιούν


    Το πρώτο θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έγινε και η προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές πήγε λίγο καλύτερα από ότι αναμενόταν, λένε στο mononews.gr Έλληνες τραπεζίτες.

    Όπως σημειώνουν, σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα μετά από τρία και πλέον χρόνια αποκλεισμού και αδυναμίας πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές έγινε και μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην αποκατάσταση της πλήρους εμπιστοσύνης.

    Όμως, υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να διατηρηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και η πιστή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, έτσι ώστε να αποτραπεί μια επαναδιεύρυνση των spreads.

    Όπως είναι γνωστό, η χώρα βγήκε στις αγορές ζητώντας 3 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ. Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%.

    Σύμφωνα με τους τραπεζίτες το ποσό που αντλήθηκε είναι μικρό και λόγω του ότι αφορά αντικατάσταση υφιστάμενου ομολόγου, η νέα έκδοση δεν αναμένεται να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ωστόσο, υπογραμμίζουν, η κίνηση αυτή έπρεπε να γίνει και, πάντα, όταν ξεκινάς πληρώνεις πιο ακριβά.

    «Πάντα, μετά από μια τέτοια κρίση, όταν μια χώρα βγαίνει στις αγορές, τους όρους και τα επιτόκια τα υπαγορεύουν αυτές».

    Είθισται, συνεχίζουν, σε παρόμοιες περιπτώσεις που ένας εκδότης έχει απουσία ετών να επιτρέπει πιο ελκυστικούς όρους για τους επενδυτές. Αυτό λήφθηκε υπόψη και από τον ΟΔΔΗΧ και από του advisors  της έκδοσης, καθώς σήμερα όλα είναι θέμα μάρκετινγκ και θα πρέπει να υπάρχει όφελος και για τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, δίνεται πλέον έναυσμα και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε δικές τους εκδόσεις, γεγονός που θα τους επιτρέψει να μειώσει την εξάρτησή τους από τον ELA.

    Σημειώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο ELA είχε μειωθεί στα 40,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών λαμβάνοντας υπόψιν τις ροές των καταθέσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελληνικό ομόλογο: Στο 4,625% το επιτόκιο – 3 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτο «χαστούκι» από τον Σόιμπλε: Καλές οι αγορές αλλά οι μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άνοιξε η όρεξη του Τσακαλώτου: Θα πάμε σε δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ