• Big Story

    Φώτης Κουρμούσης: Ο άνθρωπος που έκανε προσωπικό στοίχημα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

    Φώτης Κουρμούσης

    Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


    Ως προσωπικό στοίχημα του Φώτη Κουρμούση μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο 41χρονος Κουρμούσης συμπλήρωσε 13 μήνες ως Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και πήρε επάνω του ίσως το πιο κρίσιμο «εργαλείο» για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ανάταξη της επιχειρηματικότητας.

    Η λειτουργία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η οποία αναμενόταν με ανυπομονησία από τις επιχειρήσεις αλλά και από τις τράπεζες, μετρά λίγες ημέρες αλλά το ενδιαφέρον που καταγράφηκε, όπως επίσης ότι η πλατφόρμα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, γράφεται στα θετικά του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που ήταν το «πρόσωπο» της κυβέρνησης στην προετοιμασία και στις επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η διαδικασία και της συμμετοχής περισσότερων πλευρών, με το ίδιο το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν σημαντικό ρόλο, τα ρίσκα ήταν μεγάλα.

    Το πρώτο στοίχημα φαίνεται να κερδήθηκε και τώρα το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι το Σεπτέμβριο όταν αναμένεται τσουνάμι αιτήσεων αφού εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τη λειτουργία της πλατφόρμας. Από τις 3 Αυγούστου πάνω από 5.000 επιχειρήσεις επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα και συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους ενώ 1.350 επιχειρήσεις δοκίμασαν να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή αυτό βάσει του οποίου αξιολογείται εάν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Από αυτές οι 800 απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμες, ενώ 550 κρίθηκαν επιλέξιμες και μπορούν πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο συμπλήρωσης των οφειλών τους και υποβολής όλων των συμπληρωματικών τους στοιχείων και των απαραίτητων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την προώθηση της αίτησης στον συντονιστή.

    Είναι δε, 15 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους.

    Ο Φώτης Κουρμούσης δηλώνει αισιόδοξος ότι από τον εξωδικαστικό μπορούν να επωφεληθούν ως και 400.000 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αφού ρυθμίσουν τα χρέη τους προς δημόσιο μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να αξιοποιήσουν και το ΕΣΠΑ, ή να πάρουν και νέα δάνεια, άρα να ανοίξουν οι πόρτες χρηματοδότησης είτε από το δημόσιο, είτε από τις τράπεζες και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις.
    Σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα κατά τη θητεία του τελευταίου στο υπουργείο Οικονομικών, ο Φώτης Κουρμούσης είχε ενδιαφερθεί για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων στη θέση της Αικατερίνης Σαββαίδου, θέση που έλαβε τελικώς ο Γιώργος Πιτσιλής.

    Πριν την τοποθέτηση στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους είχε εργαστεί για επτά μήνες στο Γραφείο Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ως Συντονιστής της ομάδας εργασίας για τη διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στο εξωτερικό, στην Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI), στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA).

    Στην Ελλάδα, ήταν σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών και στέλεχος Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενώ εργάστηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την προώθηση επενδύσεων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο Υπουργείο Γεωργίας, κατά την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. το 2002.

    Στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκε ως υπεύθυνος έργων (project manager) σε εθνικά επιδοτούμενα προγράμματα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ έχει εμπειρία στην ολοκληρωμένη διοίκηση (total management) μεγάλων οργανισμών και ειδικότερα προωθώντας τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης σε τράπεζες και βιομηχανίες.

    Ο γεννηθείς το 1976 Φώτης Κουρμούσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Environmental Management) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει μετεκπαιδευτεί στη Στρατηγική και Ηγεσία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SAID Business School) ενώ είναι διδάκτορας μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Γολγοθάς» ο εξωδικαστικός – Μόλις 15 επιχειρήσεις (σε σύνολο 5.000) πέρασαν στην επόμενη φάση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλουτίζουμε! Τώρα η Γερμανία θέλει να επιστρέψει 660 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μετά τα «πανηγύρια» για την περιορισμένη καταστροφή ο Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες



    ΣΧΟΛΙΑ