• Big Story

    Γιάννης Αγγελικούσης: Στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας

    Αγγελικούσης

    Γιάννης Αγγελικούσης


    Στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης, ένας εκ των ισχυρότερων παραγόντων του διεθνούς εφοπλισμού, καθώς είναι εκείνος με το μεγαλύτερο στόλο ελληνικών συμφερόντων με βάση τη χωρητικότητα του στόλου του, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει η 30ή ετήσια έκδοση “Naftiliaki Index to Greek Shipping”.

    Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι ο διευρυμένος στόλος του κ. Αγγελικούση αποτελείται από 120 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνολικής χωρητικότητας 24,9 εκατ.-dwt, φέροντας έτσι τον εφοπλιστή στην κορυφή της λίστας και το 2017.

    Ο στόλος του, σε σχέση με 12 μήνες πριν, έχει αυξηθεί κατά 15 πλοία ή -σε όρους τονάζ- κατά 4,33 εκατ.-dwt. Και αυτό γιατί, ο κ. Αγγελικούσης προχώρησε στις κατάλληλες επεκτατικές κινήσεις, παραλαμβάνοντας μέσα στο 2016 δέκα νεότευκτα πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,15 εκατ.-dwt. Παράλληλα, τα δεξαμενόπλοια του εφοπλιστή έχουν συμμετάσχει σε αρκετά καινοτόμα τεχνολογικά projects σε συνεργασία με εταιρείες ανά τον κόσμο, ενώ ο στόλος του είναι ευρέως γνωστός για την ποιότητα και την πρακτικότητα με την οποία μεταφέρει αγαθά δια θαλάσσης όλα αυτά τα χρόνια.

    Τον κ. Αγγελικούση – ο οποίος εξακολουθεί να κρατά τις εταιρείες του ομίλου του εκτός Χρηματιστηρίου- ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Αγγελική Φράγκου, η οποία μέσω του ομίλου Navios, διαθέτει και διαχειρίζεται έναν μεικτό στόλο που αποτελείται από 167 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 16,76 εκατ.-dwt.

    Ο στόλος της κας Φράγκου αυξήθηκε -σε σχέση με το 2016- κατά 1,22 εκατ-dwt, με την προσθήκη 19 κομματιών. Ωστόσο, η Ελληνίδα εφοπλίστρια διατηρεί την πρωτιά στην ελληνική ναυτιλιακή σκηνή με βάση τον αριθμό των πλοίων που κατέχει.

    Στην τρίτη θέση, βρίσκεται ο Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος μέσω των εταιρειών του DryShips, Cardiff Marine και TMS, ελέγχει στόλο που αποτελείται από 101 πλοία συνολικής χωρητικότητας 12,99 εκατ.-dwt, ενώ την 4η θέση καταλαμβάνει ο Γιώργος Προκοπίου με 100 πλοία συνολικής χωρητικότητας 12,62 εκατ.-dwt.

    Παρόλο που βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας της Naftiliaki, αξίζει να αναφερθεί και η αδελφή του κ. Αγγελικούση, Άννα, της οποίας η ναυτιλιακή επίσης δεν είναι εισηγμένη. Παρότι, ο στόλος της έχει μειωθεί λίγο παραπάνω από 1 εκατ.-dwt σε σχέση με πέρσι, αποτελείται από 52 συνολικά πλοία, εκ των οποίων 20 δεξαμενόπλοια, 31 φορτηγά πλοία και ένα πλοίο μεταφοράς LNG.

    Σημειώνεται ότι στην 30ή έκδοση “Naftiliaki Index to Greek Shipping” βρίσκονται 69 στόλοι ελληνικών συμφερόντων, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούνται από 2.838 πλοία χωρητικότητας περίπου 289,8 εκατ.-dwt, αποδεικνύοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική -και την πρωτιά- της ελληνόκτητης ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Λιβανός: 50 εκατομμύρια δολάρια για πρόωρη επαναγορά ομολόγων της GasLog

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Τσαντάνης: 28 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Seanergy από δημόσιες προσφορές μέσα σε 10 μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Ανέκρουσε πρύμναν» η κυβέρνηση μετά το απαγορευτικό του Διαιτητικού Δικαστηρίου



    ΣΧΟΛΙΑ