• Big Story

    Γ. Μελισσανίδης-Ι. Προκοπίου: Η νέα γενιά παίρνει τη ναυτιλιακή σκυτάλη

    Μελισσανίδης Προκοπίου

    Ο Γιώργος Μελισσανίδης (επικεφαλής της Aegean Shipping Management) και η Ιωάννα Προκοπίου (επικεφαλής της Prominence Maritime)


    Η νέα γενιά της ελληνόκτητης ναυτιλίας φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της θάλασσας. Ο λόγος για τους Γιώργο Μελισσανίδη και Ιωάννα Προκοπίου, τους συνεχιστές δύο μεγάλων αυτοκρατοριών που πρωτοστατούν στην εγχώρια ναυτιλιακή σκηνή και μέσα από τις δικές τους εταιρείες έχουν καταφέρει να αφήσουν το αποτύπωμά τους μέσα από επικερδή deals.

    Γιώργος Μελισσανίδης
    Γιώργος Μελισσανίδης

    Γιώργος Μελισσανίδης – Aegean Shipping Management

    Ο μεν Γιώργος Μελισσανίδης είναι ο γιος του εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη, του πρώην ισχυρού άντρα της Aegean Marine Petroleum Network. Μέσα από την Aegean Shipping Management, της οποίας και ηγείται, προχώρησε πρόσφατα στην πώληση του δεξαμενόπλοιου τύπου MR2 Jenny (χωρητικότητας 45.861-dwt και κατασκευής 2002) για το ποσό των 9,5 εκατ. δολαρίων, στα πλαίσια της στρατηγικής ανανέωσης του στόλου.

    Ως επικρατέστερος αγοραστής του εν λόγω tanker εμφανίζεται μια εταιρεία ινδονησιακών συμφερόντων, κάτι που έχει βάση καθώς πέρσι άλλη μια ινδονησιακή εταιρεία, η Soechi Lines, είχε αγοράσει το tanker της Aegean Poulopom (νυν “SC Express LV”, χωρητικότητας 37.270-dwt και κατασκευής 2001) για το ποσό των 10,5 εκατ. δολ.

    Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, ο κ. Μελισσανίδης το 2016 είχε τοποθετήσει στα κινεζικά ναυπηγεία Cosco Zhoushan παραγγελία για την κατασκευή δύο δεξαμενόπλοιων τύπου aframax (χωρητικότητας 113.000-dwt το καθένα) για το συνολικό ποσό των 110 εκατ. δολαρίων. Τα εν λόγω aframaxes πρόκειται να παραδοθούν στην Aegean το 2018.

    Προκοπίου
    Η Ιωάννα Προκοπίου με τον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου

    Ιωάννα Προκοπίου – Prominence Maritime

    Η Ιωάννα Προκοπίου είναι μία από τις τέσσερις κόρες του ισχυρού εφοπλιστή της Dynacom Tankers Management, Γιώργου Προκοπίου. Ηγείται μαζί με το σύζυγό της Γιάννη Καΐρη της Prominence Maritime, μίας χαμηλών τόνων ναυτιλιακής εταιρείας, που ίδρυσαν το 2010.

    Όπως έγραψε το mononews.gr, στα «χέρια» της ναυτιλιακής τελικά πέρασε το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC Taizan (χωρητικότητας 300.405 dwt, κατασκευής 2002), που είχε αγοραστεί από τη Dynacom.

    Σύμφωνα με την online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue, το κόστος της αγοραπωλησίας ανήλθε στα 15 εκατ. δολάρια, μία τιμή που θεωρείται αρκετά χαμηλή για ένα VLCC 15ετίας, αν και δικαιολογείται από την κατάσταση του πλοίου, το οποίο παρέμενε αγκυροβολημένο για μήνες χωρίς απασχόληση, ενώ η προηγούμενη ιδιοκτήτριά του, η ιαπωνική Nippon Yusen Kaisha (NYK), φέρεται να ήταν ανοιχτή και σε προσφορές για πώληση του πλοίου προς διάλυση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιωάννα Προκοπίου στο παρελθόν έχει διατελέσει ως υψηλόβαθμο στέλεχος στην Dynacom του πατέρα της, ενώ εξακολουθεί να επιβλέπει όλες τις δραστηριότητες της Sea Traders, επίσης συμφερόντων του κ. Προκοπίου. Παράλληλα, ο σύζυγός της είναι επίσης επικεφαλής της Kairis Brothers.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεόδωρος Βενιάμης: Η νέα στρατηγική κίνηση του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαίνει στην αγορά των LR2 ο Ευάγγελος Πιστιόλης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν τα ρέστα τους σε αγορές πλοίων στο α’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ