• Big Story

    Άρθρο παρέμβαση: Πόσο λαμόγιo πρέπει να είσαι για να μην κόψεις 16.000 αποδείξεις;


    Στο άκουσμα της είδησης, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση είναι να γελάσεις. Αλλά μετά τη θέση του γέλιου παίρνει η οργή. Μα είναι δυνατόν; Πόσο λαμόγιο μπορεί να είναι κάποιος για να μην κόψει 16.546 αποδείξεις (!) μέσα σε δύο μήνες; Πόσο θράσος πρέπει να έχει κανείς για να πιστεύει πως μπορεί να τη γλιτώσει με μία τόσο καραμπινάτη, εξωφρενική απάτη;

    Πρόκειται για μία απάτη που ουσιαστικά είναι εις βάρος όλων μας, αφού τα έσοδα που “τσεπώνουν” οι επιτήδειοι αφαιρούνται από τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Κάθε ευρώ που καταλήγει παράνομα στην τσέπη τους, αφαιρείται από τη δική μας. Κι όμως: η πρακτική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη, ειδικά στις τουριστικές περιοχές όπου κάθε καλοκαίρι (αλλά και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα) κάποιοι μαγαζάτορες βρίσκουν την ευκαιρία να… πλουτίσουν, αποφεύγοντας να κόβουν αποδείξεις. Όλοι μας το έχουμε ζήσει κάποια στιγμή. Όλοι μας έχουμε φτάσει σε σημείο να δώσουμε ολόκληρη μάχη για να πάρουμε απόδειξη από έναν καταστηματάρχη που αρνείτο πεισματικά και με διάφορα τεχνάσματα.

    Το να φτάνει όμως κανείς σε τέτοιο σημείο αποκοτιάς, ώστε να μην εκδίδει περισσότερες από 16.000 αποδείξεις, είναι κάτι το συγκλονιστικό. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το τέχνασμα που επινοήθηκε για να στηθεί αυτή η απάτη: η ταμειακή μηχανή έκοβε μεν αποδείξεις, αλλά σε ένα ΑΦΜ που δεν υπήρχε, καθώς αντιστοιχούσε σε ένα σουβλατζίδικο άλλης πόλης που είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια! Και δείχνει βέβαια και το πόσο “άνετοι” αισθάνονται τέτοιοι άνθρωποι να κάνουν τις απάτες τους, πιστεύοντας πως κανείς ποτέ δεν θα τους ανακαλύψει.

    Η άνεση αυτή δικαιολογείται από τους χαλαρούς φορολογικούς ελέγχους των προηγούμενων χρόνων. Πράγματι, ακόμα και αυτοί που έκαναν τέτοιες καραμπινάτες κομπίνες μέχρι πέρυσι μπορούσαν να αισθάνονται σχετικά ασφαλείς. Μόνο… κατά τύχη θα τους έπιανε κανείς, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες, οι έλεγχοι περιορισμένοι και όχι επαρκώς οργανωμένοι, ενώ δεν υπήρχε ένα στιβαρό επιχειρησιακό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Όμως αυτό έχει αλλάξει πλέον. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σχεδόν καθημερινά βγάζουν “λαβράκια”, όπως αυτό στο Γαϊδουρονήσι, και κάθε μέρα μαθαίνουμε για νέα πρόστιμα και προσωρινά “λουκέτα” σε καταστήματα που… ξεχνούν να κόψουν αποδείξεις. Είναι θέμα χρόνου να το πάρουν απόφαση και οι τελευταίοι επιτήδειοι ότι οι μέρες των κόλπων τους είναι μετρημένες.

    Γιώργος Πιτσιλής
    Γιώργος Πιτσιλής. Γενικός Γραμματέας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

    Τα… κόλπα των ελεγκτών

    Γιατί όμως είναι τόσο επιτυχημένοι φέτος οι έλεγχοι; Ε, ας πούμε ότι έχουν και οι ελεγκτές τα… κόλπα τους, χάρη στα οποία ξεγελούν έξυπνα αυτούς που προσπαθούν να τους ξεγελάσουν. Πρόκειται για κόλπα που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

    Ένα από αυτά τα κόλπα, για παράδειγμα, είναι το εξής: οι ελεγκτές κάνουν “απόβαση” σε ένα νησί, κάνουν κάποιους ελέγχους (συχνά προσποιούμενοι τους τουρίστες), και έπειτα παίρνουν το πλοίο και αναχωρούν. Οι μαγαζάτορες, που στο μεταξύ τους έχουν πάρει “γραμμή”, ανακουφίζονται και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Όμως στο πρώτο λιμάνι οι ελεγκτές παίρνουν και πάλι το επόμενο πλοίο για το ίδιο νησί, όπου πραγματοποιούν νέους ελέγχους, ώστε να πιάσουν τα… εξυπνοπούλια. Αντίστοιχα, συνηθίζεται πλέον οι ελεγκτές να επιστρέφουν για έλεγχο σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη τιμωρηθεί για φοροδιαφυγή, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι μαγαζάτορες είναι… αδιόρθωτοι και νομίζουν πως με το πρώτο πρόστιμο τη γλίτωσαν και μπορούν να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν.

    Παράλληλα, το πού θα διεξαχθούν οι έλεγχοι παραμένει επτασφράγιστο μυστικό ακόμα και για τους ίδιους τους ελεγκτές μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ενώ ένα ακόμα “τρικ” είναι ότι οι έλεγχοι σε κάθε περιοχή διενεργούνται από ελεγκτές οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν.

    Στην ΑΑΔΕ λένε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, και δείχνουν να το εννοούν, οπότε μένει απλά να δούμε πόσοι θα συνεχίσουν να νομίζουν ότι μπορούν να γλιτώσουν από την “τσιμπίδα” των ελεγκτών…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πολιτικοί αρχηγοί που είναι πρώτοι στα social media (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ο Μακρόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με χρέωση πλέον οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ