• Big Story

    Παρασκήνιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την απόφαση του ΣτΕ για τους αναδρομικούς ελέγχους


    Μία πιο σαφή εικόνα για το τι ακριβώς σημαίνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τους αναδρομικούς φοροελέγχους και το ποιοι θα επωφεληθούν από αυτήν και ποιοι όχι μας δίνει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το προσχέδιο της οποίας διέρρευσε χθες.

    Η γνωμοδότηση αυτή, που απευθύνεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ξεκαθαρίζει οριστικά και αμετάκλητα πως, με βάση την απόφαση, για όλες τις χρήσεις για τις οποίες έχει επέλθει παραγραφή δεν είναι παραδεκτό να ασκηθεί ποινική δίωξη, Επομένως, αν υπάρχει εν εξελίξει ποινική δίωξη κατά φορολογούμενου που κατηγορείται για φοροδιαφυγή η οποία διαπράχθηκε πριν από έξι ή περισσότερα χρόνια (αφού η παραγραφή των αδικημάτων αυτών είναι πενταετής), η ποινική δίωξη θα πρέπει να παύσει, ακόμα και αν πρόκειται για κακούργημα που επιδέχεται 15ετούς παραγραφής, αφού, δεδομένου ότι οι φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου έχουν παραγραφεί, ουσιαστικά η ποινική δίωξη θα ήταν άνευ αντικειμένου.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με την απόφαση του ΣτΕ “έγινε διηγηματικώς δεκτόν ότι δεν θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή ποινική καταδίκη για φοροδιαφυγή σε περίπτωση κατά την οποία ο διοικητικός δικαστής έχει κρίνει, για λόγους αναγομένους στην ουσία, ότι δεν είναι νόμιμη η σχετική καταλογιστική (του φόρου ή/και συναφούς προστίμου) πράξη της διοικήσεως”.

    Κερδισμένοι και χαμένοι

    Επομένως, είναι φανερό ότι οι κερδισμένοι της απόφασης αυτής είναι όσοι έχουν εν εξελίξει ποινικές δίκες για φοροδιαφυγή, που αφορά σε υποθέσεις οι οποίες έχουν πλέον παραγραφεί.

    Αντίθετα, χαμένοι είναι όσοι έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα οικειοθελώς, ουσιαστικά κρίνεται ότι ομολόγησαν και άρα δεν μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα που τους καταλογίζονται.

    Από την άλλη, για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί για υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν παραγραφεί και έχουν πληρώσει πρόστιμα, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν προβλέπει υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει αυτοδικαίως τα χρήματα που εισέπραξε. Ωστόσο, εκτιμάται πως αν οι θιγόμενοι προσφύγουν στα δικαστήρια και ζητήσουν να επιστραφούν τα χρήματα αυτά, θα δικαιωθούν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης για Τσίπρα: Υποτιμά προκλητικά τη νοημοσύνη των πολιτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εγκατάσταση POS

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Υποκρισία τα περί Θάνου, «καλές πωλήσεις» στον Γ. Βαρουφάκη!



    ΣΧΟΛΙΑ