• Big Story

    Παρασκήνιο για ΔΟΛ: Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία των τίτλων. Όλοι οι υποψήφιοι

    Ιβάν


    Τέλος εποχής για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη: στο τέλος του μήνα οι τίτλοι του ΔΟΛ βγαίνουν σε δημοπρασία, και ήδη οι πρώτοι “ψίθυροι” για τους υποψήφιους αγοραστές έχουν αρχίσει να ακούγονται.

    Εξάλλου, μιλάμε για τίτλους που προκαλούν δέος και μόνο στο άκουσμά τους: Τα Νέα, Το Βήμα, Ο Ταχυδρόμος, in.gr, ΒΗΜΑ FM είναι μερικά από τα συνολικά 353 σήματα του συγκροτήματος που θα βγουν σε πλειστηριασμό. Ωστόσο, είναι μάλλον οι συμμετοχές του ΔΟΛ που προκαλούν το ενδιαφέρον των επίδοξων αγοραστών, και ιδιαίτερα το ποσοστό 22,11% που έχει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αλλά και το 99,36% των Στούντιο ΑΤΑ, το 50% της εκτυπωτικής Ίριδας, το 41,22% του πρακτορείου Άργος και άλλες συμμετοχές.

    Η αξία των τίτλων, που ο αγοραστής θα αποκτήσει “καθαρούς” από δάνεια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ουκ ολίγοι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τους αποκτήσουν. Μεταξύ αυτών, “σίγουροι” θεωρούνται ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης, καθώς αμφότεροι επιχείρησαν ανεπιτυχώς στην περσινή δημοπρασία-παρωδία των τηλεοπτικών συχνοτήτων να αποκτήσουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού, και τώρα έχουν μπροστά τους μία εξαιρετική ευκαιρία να αποκτήσουν μερίδιο στο Mega. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα ακουστούν πολλά ακόμα ονόματα, καθώς το πρεστίζ πολλών από τους τίτλους του ΔΟΛ είναι τεράστιο και, παρά τα οικονομικά προβλήματα του συγκροτήματος, εξακολουθούν να κάνουν “γκελ” στον κόσμο.

    Πέρα όμως από τους εγχώριους επιχειρηματίες, ακούγεται έντονα ότι υπάρχει και ένα ξένο fund που έχει προσεγγισθεί για να επενδύσει στους τίτλους του ΔΟΛ με έναν επιχειρηματία, γεγονός που ενδεχομένως να περιπλέξει την κατάσταση.

    Τι θα κάνει ο Ιβάν Σαββίδης

    Βέβαια, ειδικά στην περίπτωση του Ιβάν Σαββίδη, ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας… παίζει σε διπλό ταμπλό, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις και για την εξαγορά του Πήγασου, προσβλέποντας προφανώς λιγότερο στις εφημερίδες του ομίλου (Έθνος, Ημερησία) και περισσότερο στο σημαντικό ποσοστό που διαθέτει στο Mega, που αν καταφέρει να το συνδυάσει και με αυτό του ΔΟΛ, τότε θα καταστεί πολύ ισχυρός “παίκτης” στον τηλεοπτικό σταθμό.

    Το απόγευμα της Πέμπτης, πληροφορίες ανέφεραν πως το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου Σαββίδης, Αρτούρ Νταβιτιάν, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Φώτη Μπόμπολα. Στην ίδια συνάντηση φαίνεται πως παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών.

    Οι δύο πλευρές φαίνεται πως παρουσίασαν στους τραπεζίτες την συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει, ενώ αποδέχθηκαν τους όρους, ιδιαίτερα αυστηρούς, που έθεσαν οι τράπεζες για να μπορέσουν να αποδεχθούν τη συμφωνία. Τα δάνεια του Πηγάσου μαζι με την θυγατρική του Ίριδα αγγίζουν τα 220 εκατ ευρώ.

    Ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δάνεια που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ και ανήκουν στην Πήγασος. Παράλληλα, φαίνεται πως θα εισφέρει 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

    Οι τράπεζες θα πάρουν στην κατοχή τους τα ακίνητα του ομίλου της Πήγασος αξίας 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα διαγράψουν οφειλές περίπου 70 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία, είναι να τεθεί σε ισχύ η νομοθετική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών για τις διαγραφές δανείων σε επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί καθυστερούν οι επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ; Ποιοι στοχεύουν την ελληνική διοίκηση;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tι αλλάζει (ξανά) στις εισφορές – Πόσο επιβαρύνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock: Που υπάρχουν τώρα επενδυτικές ευκαιρίες



    ΣΧΟΛΙΑ