• Big Story

    Moody’s: Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει εάν θέλει να βγει στις αγορές το 2018

    Moody's

    Moody’s


    Τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές “ζυγίζει” σε ανάλυσή του ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας ως θετικότερο στοιχείο της συμφωνίας το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα το καταστήσουν πιο βιώσιμο.

    Όπως αναφέρει ο οίκος Moody’s, οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση του χρέους, ειδικά προς τους Ευρωπαίους δανειστές, θα καταστήσει πιο ευνοϊκές τις προοπτικές αποπληρωμής χρέους προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ θα αποτελέσει και ένα θετικό προμήνυμα για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

    Αντίθετα, για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ήδη από τον Ιανουάριο έχουν εγκριθεί, ο Moody’s παρατηρεί πως είναι πολύ “λίγα” για να περιορίσουν ουσιαστικά το δυσβάσταχτο βάρος του χρέους.

    Ο οίκος Moody’s αναφέρεται ακόμα στο θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμώντας πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για μία τέτοια εξέλιξη, η οποία αφενός θα ευνοήσει περαιτέρω την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αφετέρου θα βελτιώσει το κλίμα για τους εγχώριους καταθέτες.

    Εκτεταμένη αναφορά γίνεται στην ανάλυση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης και στην κόντρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους Ευρωπαίους δανειστές γύρω από το μέγεθος των πρωτογενών πλεονασμάτων, με το ΔΝΤ να είναι δύσπιστο για το αν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάζει για πολλά χρόνια υψηλά πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι.

    Οι οικονομολόγοι του Moody’s σε αυτήν τη διαμάχη φαίνονται να παίρνουν το μέρος του ΔΝΤ, εκτιμώντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018 θα ανέλθει στο 2,5%, δηλαδή κάτω από τον στόχο, ενώ σχολιάζουν ακόμα ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία, με την ανάπτυξη φέτος να περιορίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Κόλλησε» και πάλι η επένδυση στο Ελληνικό – Ζήτημα διατηρητέων κτηρίων θέτει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Τι θα σκεφθεί ο δαιμόνιος Δημήτρης Κούτρας του Ελλάκτωρα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινάει ο κύκλος των συζητήσεων στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία – «Επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ